Erdőgazdálkodó őstermelők, figyelem! Március 20-áig érvényesíteni kell az igazolványokat és a betétlapokat

erdogazdasagSok erdőgazdálkodó őstermelőként végzi a tevékenységét, ezért fontos, hogy a folyamatos őstermelői jogviszony fenntartásához idén március 20-áig érvényesíteni kell az igazolványokat és a betétlapokat – hívta fel a figyelmet hivatalos Facebook oldalán a MERD – Magánerdőkért Egyesület. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eközben arról számolt be, hogy több tízezren nem váltották még ki a 2017. adóévre vonatkozó értékesítési betétlapot, így a hatályos őstermelői igazolványuk továbbra sem érvényes.

Érvényes igazolvány nélkül a gazdálkodó, őstermelőnek nem minősül, a saját gazdaságában megtermelt és előállított termékét őstermelőként nem értékesítheti. A pár nap múlva lejáró határidő fontos azoknak az őstermelői igazolvánnyal rendelkezőknek, akik őstermelőként biztosítottak, mert a március 20-ig történő értékesítési betétlap kiváltásával, az igazolvány érvényessége 2017. január 1. napjára visszamenőleges, ezáltal biztosítható az őstermelői jogviszony folyamatossága.

A NÉBIH március 1-i tájékoztatása alapján a várható őstermelők száma: 73617 db igazolvány – 89432 fő. Ebből őstermelőként biztosított: 7170 db igazolvány – 7749 fő. Mindezt a NAK szűréseivel összevetve jelenleg 6419 biztosított főlapos őstermelőt jelent.

Kérjük, hogy a várható torlódások elkerülése érdekében minél hamarabb keressék fel a bejelentett lakóhelyük, vagy a tartózkodási helyük szerint illetékes falugazdászt az ügyintézés céljából. Az ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok elérhetőségei megtalálhatók a NAK portálján.

Felhívjuk azon őstermelők figyelmét, akiknek nem a jogvesztő, 2017. március 20-án lejáró határidő miatt szükséges az őstermelői tevékenységével kapcsolatos ügyintézés, illetve a határidőig őstermelőként történő értékesítést sem terveznek, ami miatt érvényes igazolvánnyal kellene rendelkezniük, lehetőség szerint a határidő lejártát követően intézzék őstermelői igazolványával kapcsolatos ügyeit.

(MERD – Magánerdőkért Egyesület; Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?