Megkezdődött a gyártás a dunaszerdahelyi Woodprof fafeldolgozó üzemben

woodprofDunaszerdahelyen 3 millió euró beruházással keményfa-feldolgozó üzem épült, ahol a gyártás felfutása után több mint 40 új munkahely létesül.

Emil Hirjak 15 évvel ezelőtt erdészeti szakmáját hátrahagyva a váltás mellett döntött, és az erdőkkel való törődést fafeldolgozásra cserélte. Az elért siker felülmúlta minden elképzelését, Hirjak-Hardwood néven fafeldolgozó céget alapított Bossányban, ahol 40 embert alkalmaznak, és a cég éves forgalma mára elérte a 3 millió eurót.

Az eredményeken felbuzdulva egy svájci családi vállalkozással, a Beerli Holzwaren céggel közösen Dunaszerdahelyen Woodprof néven egy új, az előzőnél is nagyobb fafeldolgozó üzemet hoztak létre.

A termelés januárban indult, egyelőre több mint tíz alkalmazottal, azonban rövid időn belül akár negyven fölé is emelkedhet a cég dolgozóinak a száma. Mindez annak köszönhető, hogy Emil Hirjak a szlovákiai viszonyok között egyedülálló fafeldolgozási módszert tudott meghonosítani.

A kőrisfa feldolgozásával megelőzte a versenytársakat

Szlovákiában a legnagyobb mennyiségben Emil Hirjak üzemeiben készülnek kézi szerszámok keményfa nyelei, illetve különféle alakú egyéb keményfából készült termékek. A felhasznált nyersanyag a kőrisfa, míg más vállalatok erre a célra tölgyfát, vagy bükkfát használnak.

A kőrisfa a Hirjak-féle vállalkozások nyersanyag-felhasználásának 80 százalékát adja. Ez a fa más fajtákkal összevetve nem könnyen hasad, ezért szerszámnyelek készítésére kiválóan alkalmas.

Mindaddig, míg nem indult el a vállalkozása, a kőrist szinte alig tudták értékesíteni a hazai piacon. A termelés felfutása után ma már kisebb mennyiségben még behozatalra is szorulnak.

Több mint a duplájára nőtt a termelés

A régebbi, Bossányban működő üzemben évente 6–7 ezer köbméter kőrisfát dolgoznak fel. „Dunaszerdahelyi üzemünkben a termelés teljes felfutása után évi 10–12 ezer köbméternyi kőrisfa lesz a nyersanyagigényünk” – nyilatkozta Iveta Bystrianska, a Hirjak-Hardwood kisebbségi tulajdonosa.

woodprof

Bystrianska faipari képzettséggel rendelkezik, a cégnél elsősorban a kereskedelemért felel, ezen belül a külkereskedelem terén akad a legtöbb dolga, mivel a cég legfontosabb üzleti partnerei a Nyugat-Európában és Skandináviában működő, kéziszerszámokat gyártó cégek. Emil Hirjak a cégen belüli munkamegosztásban mindenekelőtt a gyártás szervezését végzi.

A cég új svájci partnere, a Beerli Holzwaren szintén szerszámnyeleket állít elő. Szlovákiában meglátta gyártási volumene bővítésének a lehetőségét, annál is inkább, mert a hazai partner Hirjak-Hardwood az egyedüli cég Szlovákiában, amely szerszámnyeleket készít. Az új dunaszerdahelyi üzem, a Woodprof évente 3,5 millió szerszámnyelet fog előállítani.

A Woodprof társaságot a Szlovák Köztársaság Kereskedelmi Cégjegyzéke szerint tavaly jegyezték be Zólyomban. A vállalatban a két természetes személy tulajdonában lévő Hirjak–Hardwood, valamint a svájci székhelyű Beerli Holzwaren társtulajdonos. A társaság vállalkozói tevékenységének tárgyaként egyebek mellett a fafeldolgozást, illetve fából készült elemek gyártását tünteti fel.

(eTrend.sk/Felvidék.ma)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?