Vadászati Világkiállítás 2021 – Augusztus 20-ától október 23-áig tart majd a rendezvénysorozat

Egyeztetés a 2021-es, magyarországi Vadászati Világkiállításról (Parlament, 2017. január 30., fotó: OMVK | Földvári Attila)

A 2021-re tervezett Vadászati Világkiállításról egyeztettek a szervezésben közreműködő szervezetek január 30-án. A Parlamentben tartott tanácskozáson dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke ismertette az előkészítés és megvalósítás soron következő ütemeit. Emellett bemutatta a januárban kinevezett gróf Károlyi József miniszteri biztost, aki koordinálhatja majd a rendezvény előkészítését.

Dr. Semjén Zsolt az ülést megnyitva úgy fogalmazott: a magyar vadászattal kapcsolatos kérdések egyetlen ívet alkotnak. Így a Világkiállítás megvalósításához egy sor feladatot kellett elvégezni, amelyek alapját képezik az esemény gördülékeny megszervezésének. Ezen feladatok sorába illeszkednek az utóbbi évek eredményei: a fegyvertörvény racionalizálása, a különböző partnerségi, együttműködési megállapodások (egyebek mellett az Igazságügyi és a Földművelésügyi Minisztériummal és a természetvédő szervezetekkel), valamint a Vadászati törvény és a Vadászkamarai törvény módosítása. A közeljövőben lezárulhat az utolsó kérdés is, amely a 2021-es kiállítás előkészítéséhez kapcsolódik: az Országos Magyar Vadászkamara lehet a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum üzemeltetője vagy – amennyiben az Országgyűlés támogatja a 2/3-os Vagyongazdálkodási törvény módosítását – akár tulajdonosa is. A magyar állam az üzemeltetés költségeit három évre előre biztosíthatja majd az intézménynek.

Mindezen változások megadják az alapot ahhoz, hogy 2021-ben, a magyar vadászat és vadgazdálkodás egyik csúcspontját jelentő 1971-es Vadászati Világkiállítás 50. évfordulóján ismét hazánk adjon otthont ennek a nemzetközi rendezvénynek. Az eseménynek igazodnia kell a mai kor viszonyaihoz, így a fenntartható vadászat gondolatkörére épül majd. Ezt támogatja a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) is, amely az esemény szakmai koordinátora lesz. A szervezésben a Safari Club International (SCI) is tevékenyen részt vállal, ahogy természetesen az ágazati minisztérium valamint a vadgazdálkodás és a vadászat országos civil szervezetei és érdekképviseletei is.

Balról: dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára; gróf Károlyi József; dr. Semjén Zsolt; Szabó Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője

Balról: dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára; gróf Károlyi József; dr. Semjén Zsolt; Szabó Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője

A kiállítás megrendezésének előkészítéséhez dr. Semjén Zsolt és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megbízásából, miniszteri biztosként gróf Károlyi József foghat hozzá. A vadászatban és vadgazdálkodásban maradandót alkotó gróf Károlyi Lajos unokája diplomáciai, nemzetközi kapcsolatrendszere és vadászati múltja révén a legalkalmasabb személy erre a pozícióra az OMVV elnöke szerint.

Feladata hatékonyan ellátását egy a hazai és a nemzetközi viszonyokat is ismerő szakemberekből álló titkárság segíti majd. Károlyi József bemutatkozásában elmondta, hogy 1942-ben született Budapesten, családja 1945-ben hagyta el az országot, és Budapestről Ausztriába költözött. Az egyetemet Németországban és az Egyesült Államokban végezte el, 36 évig egy amerikai építőipari cégnél dolgozott. Jelenleg Svájcban él feleségével, akitől három gyermeke született. 1989 óta rendszeresen hazalátogat, 10 éve nyugdíjas. Az elképzeléseiről a világkiállítást illetően elmondta, hogy feltétlenül kidomborítaná a természet megőrzésének és a hagyományok ápolásának témakörét. Kiemelte azt is: 1971-ben a rendezvénynek 2 millió látogatója volt, ebből körülbelül 400 000 külföldi, és véleménye szerint ez utóbbi csoportra 2021-ben is nagy figyelmet kell fordítani.

A világkiállításon a vadgazdálkodás, vadászat, természetvédelem, mint központi téma mellett a vadászathoz kapcsolódó tevékenységek is megjelenhetnek majd: egyebek mellett a horgászat, a lovassport, az erdészet, a gasztronómia. Hangsúlyosan szerepelnek majd a művészeti ágak is, a Magyar Tudományos Akadémián pedig külön ülésszak foglalkozik majd a vadászati kultúrával illetve a vadászat és vadgazdálkodás tudománnyal való kapcsolatával.

Egyeztetés a 2021-es, magyarországi Vadászati Világkiállításról (Parlament, 2017. január 30., fotó: OMVK | Földvári Attila)

A tervek szerint a kiállítás augusztus 20-ától október 23-áig tart majd, de egy-egy program, esemény jellegétől függően ezen időszak előtt vagy után is kezdődhet illetve végződhet. Ami a helyszíneket illeti, a programsorozat központja a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont lesz (itt 2021-ig komoly infrastrukturális fejlesztések várhatók). Emellett fontos szerep jut majd az Állatkertnek, a Liget Budapest Projekt keretében addig megújuló Városligetnek, a hatvani Vadászati Múzeumnak és természetesen a kisebb, vidéki vadászati gyűjteményeknek is.

Korábban több szervezet kapott felkérést, hogy foglalja össze és nyújtsa be az ötleteit, javaslatait a világkiállításhoz. Ezen anyagokat a szervezők még a következő hónapokban fogadják, és őszig összesítik.

(OMVK – Fotó: OMVK | Földvári Attila)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?