Liechtenstein hercegének facsemetéi Stájerországban

Kalwang_clKalwang, a Stájerország szívében található kicsiny osztrák település ad otthont egy fantasztikusan kiépített és működtetett csemetekertnek. A Lieco cég Németországban és Magyarországon is állít elő csemetét, de a fő központ az ausztriai falucskában található. A céget a liechtensteini herceg alapítványa jegyzi, első sorban a saját erdeik csemete-ellátására rendezkedtek be, de a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a vállalkozás mostanra kinőtte magát. Ma, csak Ausztriában 7 millió csemetét adnak el, amelyek többségére három éves előjegyzés szükséges. Jelenleg 18 tűlevelű és 17 lombos fafajjal dolgoznak.

A technológia a megfelelő mag kiválasztásával kezdődik, amelyeket mélyhűtve tárolnak, méghozzá származási körzetenként nyilvántartva. A megrendelés a legtöbb esetben a telepítés/felújítás előtt három évvel érkezik a céghez, amely így a megrendelő termőhelyének megfelelő, azonos származási körzetből gyűjtött magból tudja megkezdeni a konténeres csemete előállítását.

Tőzegkeverék

Tőzegkeverék

A műanyag konténerekben a termesztő közeg egy titkos recept alapján kevert tőzegkeverék, amelybe szintén titkos recept alapján készül a műtrágya. A konténerek feltöltése és a vetés „gyártósoron” történik, ahonnan hatalmas üvegházba kerülnek a guruló fém tálcákra összerendezett konténerek. A csírázás 4-8 hét alatt megy végbe a lehető legoptimálisabb körülmények között. Permetező- és csepegtető öntözéssel, fűtéssel és fényprogrammal segítik a magoncok kezdeti növekedését. A vetőmag magas költsége miatt igyekeznek a kelési százalékot a lehető legmagasabb értéken tartani. Ezt a rendkívül precíz technológiai sor biztosítja.

Ültető gépsor

Ültető gépsor

A csírázás után kézi egyelés következik, majd a magoncok az üvegházból kigurulva a szabadban érik el a 2,5-3 éves kort. A murvával stabilizált területen meghatározott rend szerint helyezik el a fém tálcákon található konténereket. Az öntözést teljesen automatizált, számítógép vezérelt rendszer végzi. A tápoldat kijuttatása is az öntözővízzel történik.

Üvegház

Üvegház

Bizonyos fafajok csemetéi megkövetelik az átültetést, amit szintén a vetésnél használt gépsoron végeznek el. A nagyobb méretű konténereket a soron feltöltik termő közeggel, majd az automata éppen akkora lyukakat készít benne, hogy a kisméretű konténerekből kivéve, éppen el lehessen helyezni azokat. Ez a művelet kétkezi munkát igényel, amire kizárólag hölgyeket alkalmaz a cég.

Csírázás az üvegházban

Csírázás az üvegházban

Az így kialakított technológia tökéletesen nyomon követhető, mérhető a teljesítménye és fejleszthető részműveletenként. Rendkívül precíz gazdálkodást tesz lehetővé, kiküszöbölve a talajmunkálatok és részben az élőmunka minden hátrányát. Ez utóbbi volt ugyanis kezdetben az egyik legnagyobb bizonytalansági tényező az éves munkálatok során.

Öntözőkocsi és fénycső

Öntözőkocsi és fénycső

A téli hideg ellen hóágyúkkal készítenek mesterséges hótakarót, ezzel megóvva a fiatal csemetéket a fagykártól. Állandó problémát csupán a varjak jelentenek a csemetekertben. Puszta kíváncsiságból kihúzzák a konténerből a csemetét, és megnézik, mi van alatta.

Átültető asszonyok

Átültető asszonyok

A cég által előállított csemeték a telepítés helyére abban a konténerben érkeznek, amelyben nevelték őket, az ültetéshez pedig egy speciálisan erre a célra kialakított ültető ásót használnak, amely rendelkezik egy kapavassal és egy olyan lyukfúróval, amely éppen a konténernek megfelelő méretű gödröt készít. Az üres termesztő edények visszakerülnek a céghez, fertőtlenítik azokat, és készen állnak az újabb termelési ciklusba vonásra.

Kész az átültetés

Kész az átültetés

Ez a csemetekerti technológia természetesen hatalmas beruházást igényel, hiszen az egész rendszer a gépesítésre és a konténerben megnevelt csemetére alapul. Cserébe nagy biztonsággal tervezhető a csírázástól az eladásig a teljes művelet, hatékonyan felhasználva vetőmagot, vizet, termesztő közeget. De talán az egyik legnagyobb előnye az, hogy kiküszöböli a munkaerőhiányból származó bizonytalanságot. Természetesen idehaza töredékéért lehet értékesíteni egy csemetét, így egy ilyesfajta beruházás komolyan megfontolandó – igaz, hogy a külföldi piac számára már más áron készül a szaporítóanyag. A precíz gazdálkodásra való törekvés azonban tanulság lehet mindannyiunk számára.

Szállító hátizsák és ültető ásó

Szállító hátizsák és ültető ásó

Természetesen más klimatikus viszonyok között, részben más fajokkal és leginkább más költségvetéssel dolgoznak az osztrák kollégák, de a szemléletmódot magunkévá tehetjük. Találkoztak egy problémával és a lehetőségeiken belül, de igyekeznek a legtökéletesebb és legtakarékosabb rendszert kiépíteni és működtetni.

Akit bővebben érdekel a technológia, a www.lieco.at oldalon tájékozódhat, kérhet katalógust az elérhető termékeikről. A csemetekert szívesen fogad tanulmányutak keretében csoportokat, ehhez a kapcsolatfelvételben a szerkesztőség segítségét kérhetik az érdeklődők.

(Hajdu Márk – Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?