Megnyílt az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás (+KÉPEK)

agromashexpo_15A magyar agrárium napjainkban a nemzetgazdaság húzóágazata, teljesítménye évről évre bővül. Mindez elképzelhetetlen lenne a mezőgépgyártás és a technológiai fejlődés nélkül – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 35. AGROmashEXPO – 7. AgrárgépShow kiállítás szerdai megnyitóján a budapesti Hungexpo Vásárközpontban.

TELJES KÉPGALÉRIA A KIÁLLÍTÁS ELSŐ NAPJÁRÓL >>>


Szerkesztő-riporter: Gribek Dániel
Operatőr-vágó: Kovács Zoltán

A magyar mezőgazdaság 2010 óta folyamatosan nő, hat év alatt 55 százalékkal bővült, 2016-ban 2620 milliárd forint volt a kibocsátása – sorolta az eredményeket a miniszter. A szombatig látogatható, négynapos agrárgépipari seregszemlén Fazekas Sándor kiemelte: az agrárium a magyar gazdaság motorja, nemcsak átvitt értelemben, hanem valóságosan is, mivel az elmúlt esztendőkben nőtt a gépesítettsége, műszaki színvonala, technológiai szintje. Ebben a fejlődésben nagy szerepe volt a mezőgépgyártásnak és kereskedelemnek, ami az agrárium egyik fontos tartópillére.

agromashexpo_6

Hozzátette: az agrárium a legfrissebb GDP-adatok szerint a bővüléshez 21,4 százalékkal járul hozzá, súlya és jelentősége folyamatosan nő nemcsak a külkereskedelmi forgalomban – az exporttöbblet biztosításában -, hanem a foglalkoztatásban is, hiszen az elmúlt fél évtizedben 50 ezer új munkahellyel gyarapodott az ágazat. Tavaly 16 és félezer állás jött létre az agráriumban.

agromashexpo_14

A miniszter kifejtette: az elért eredmények a gazdák tudásán, szorgalmán, a termelést támogató intézkedéseken kívül a technikai, technológiai újításoknak is köszönhetők. Fazekas Sándor a mezőgépipar és gépkereskedelem idei kilátásait kedvezőnek ítélte, mint mondta, 2017. a gépgyártók és a kereskedők számára is a növekedés éve lesz. Hozzátette, adottak a feltételek a magyar agrárium további fejlődéséhez, az elmúlt hat év következetes munkája erre jó alapot ad.

agromashexpo_24

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (Megfosz) elnöke is megerősítette: tavaly, az előző évihez hasonlóan, mintegy 155-160 milliárd forint volt a magyarországi mezőgépforgalom, ami az idén az elnök szerint 165-170 milliárd forint lehet.

agromashexpo_18

Fazekas Sándor beszélt arról is, nem véletlen, hogy Magyarország volt az idei berlini Zöld Hét (Grüne Woche) – a világ egyek legjelentősebb mezőgazdasági kiállításának – díszvendége, ezzel ismerték el ugyanis a magyar agrárium utóbbi években nyújtott kimagasló teljesítményét. A miniszter megjegyezte: a vidéki életforma egyre népszerűbb a fiatalok körében, az agrárium teljesítményét a magyar fiatalok is “díjazzák”, amit az is mutat, hogy a mezőgazdasági szakképzésbe jelentkezők száma három év alatt 20 százalékkal nőtt.

agromashexpo_8

A megnyitó végén több szakmai elismerést is átadtak a kiemelkedő szakmai teljesítményt elérő cégeknek.

Az AGROmashEXPO-n, az AgrárgépShow-n, a Magyar kert, valamint a Szőlészet és pincészet társkiállításokon mintegy 40 ezer négyzetméteren több mint 300 kiállító mutatja be termékeit, kínálja szolgáltatásait, a kiállítók mintegy tizede külföldről érkezett.

agromashexpo_2

(MTI/FM Sajtóiroda – Fotó: Gribek Tímea)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?