Magyarország kiemelten kezeli a biológiai sokféleség megőrzését

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Magyarország kiemelten kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az ország két legfontosabb génmegőrző intézményének és a nemzeti park igazgatóságok génmegőrzési feladatainak kiterjesztését tervezi – mondta a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Biológiai Sokféleség Egyezmény Részes Feleinek 13. Konferenciáját megelőző miniszteri találkozón, Mexikóban a tárca keddi közleménye szerint.

A közlemény szerint az esemény kiemelt témája volt a mezőgazdaság, a halászat, az erdészet és turizmus szerepe a fajok és élőhelyek megőrzésében. A részt vevő országok miniszterei közös nyilatkozatban vállalták a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából legfontosabb stratégiai intézkedések megvalósítását. A biológiai sokféleség csökkenése, a fajok és az élővilág pusztulása az egész világon súlyos probléma, ezért különösen fontos, hogy minden ország aktívan részt vegyen a negatív folyamatok megállításában és visszafordításában – írták.

V. Németh Zsolt a tanácskozáson elmondta: Magyarország teljesítette nemzetközi kötelezettségét azzal, hogy 2015-ben az Országgyűlés elfogadta a biológiai sokféleség megőrzésének nemzeti stratégiáját. Más országos stratégiák, így a Nemzeti Vidékstratégia is figyelembe veszik a biológiai sokféleség megőrzésének szempontjait – tette hozzá.

Megemlítette, hogy a tárca a két legfontosabb génmegőrző intézmény – a Növényi Diverzitás Központnak és a Haszonállat-génmegőrzési Központnak -, valamint a nemzeti parkigazgatóságok génmegőrzési feladatainak kiterjesztését tervezi.

Az államtitkár kiemelte: a mezőgazdasági és élelmiszercélú genetikai erőforrásaink megőrzése nemzeti kötelesség. A Magyarországon őshonos növény- és állatfajták, tájfajták, ősi fajták és vad rokonfajok az emberiség közös öröksége, ezért kiemelt felelősséget jelent a jövő generációk számára történő megőrzésük – húzta alá.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?