Erdély – Ingyenes védelem a 30 hektárnál kisebb magánerdőknek

szekely_erdo_1Az Agerpres hírügynökség szerint a Cioloş-kabinet 248,9 millió lejes támogatási keretet hagyott jóvá az érintett magán- vagy jogi személyek tulajdonának a védelmére, az intézkedés az előzetes számítások szerint legalább kétmillió tulajdonost érinthet. A határozat alapján a 2016/2020-as időszakban a pénzt azoknak az erdészeteknek osztják ki, akik szerződés alapján vállalják a 30 hektárnál kisebb területek őrzését. Az intézkedés első számú célja az illegális fakitermelés visszaszorítása.

A kormány sajtóirodájának közleményében megjegyzik: a magán- vagy jogi személyek erdőterületeinek védelméről szóló támogatási rendszer már 2008 óta szerepel az erdészeti törvényben, azonban mindeddig nem alkalmazták. A környezetvédelmi tárca felmérése szerint a határozat révén körülbelül 580 ezer hektár erdő védelmét tudják biztosítani kormánypénzből. Idén erre a célra 14,5 millió lejt különített el a kormány, 2017-ben pedig a szaktárca számításai alapján 58 millió lejt osztanak szét az őrzést vállaló erdészetek között.

A Romsilva állami erdészet alkalmazottai egyébként idén több alkalommal is követelték, hogy a kormány tartsa tiszteletben az erdészeti törvény 97. cikkelyét, amely állami támogatás biztosítását írja elő a 30 hektárnál kisebb, magántulajdonban lévő erdőket felügyelőknek. Marian Stoicescu, az erdők védelmével foglalkozó egyesület elnöke korábban rámutatott: mivel évek óta nem folyósították a támogatást, országszerte legalább 600 ezer erdő maradt felügyelet nélkül, ebből már több ezer hektárnyi fát vágtak ki törvénytelenül, az okozott kár pedig eléri a 36 milliárd eurót.

Cristiana Paşca Palmer kör­nye­zetvédelmi miniszter egyébként a múlt hónap végén jelentette be, döntéshozó kamaraként elfogadta a képviselőház az Országos Erdészeti Felügyelőség létrehozásáról szóló törvényt. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint az ország mind a 41 megyéjét és Bukarestet is lefedő hivatal kilenc területi – Erdélyben a brassói, kolozsvári, nagyváradi és temesvári – felügyelőség tevékenységét fogja koordinálni. A tárcavezető reméli, hogy a jogszabállyal Románia újabb csatát nyer az illegális erdőkitermelés elleni háborúban.

(kronika.ro)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?