Jövő év őszén újra lesz OMÉK – Nagyobb hangsúlyt kap a szakmaiság

omek_logo_magyar_modA jövő év őszén újra lesz Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) és nagyobb hangsúlyt kap a szakmaiság, mivel a vásár történetében lesz először nulladik, azaz szakmai nap – közölte a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten az OMÉK beharangozó sajtótájékoztatóján.

Fazekas Sándor elmondta: a népszerű bemutatót 2017. szeptember 20-24. között rendezik meg – a hivatalos megnyitót megelőzően, szeptember 19-én tartják meg a szakmai napot – a Hungexpo Vásárközpont és a Kincsem Park területén, összesen 40 hektáron.

A rendezvény felvonultatja az agrárszektor eredményeit és bemutatja a bel- és külföldi érdeklődőknek. A több napon át tartó reprezentatív seregszemle a magyar agrárium szinte teljes vertikumának helyet ad majd, az ágazat teljesítménye itt jelenik meg a nagyközönség előtt a legösszefogottabban – emelte ki a miniszter.

A jövő évi OMÉK fontos célja, hogy bemutassa a fejlett, hatékony, környezettudatos kis- és középvállalkozásokra, családi gazdaságokra, kis- és őstermelőkre épülő magyar mezőgazdaságot, annak értékeit, eredményeit megismertesse a nagyközönséggel. Az OMÉK 2017 célkitűzése továbbá, hogy elősegítse a vidék megtartó erejének megőrzését. Ez pedig csak akkor valósulhat meg, ha a magyar élelmiszeripari és agrárgazdasági szereplők jó minőségű, magas feldolgozottságú, egészséges (GMO-mentes) élelmiszert állítanak elő.

Az állami erdőgazdaságok standja a 2015-ös OMÉK-on - Fotó: Erdő-Mező Online

Az állami erdőgazdaságok standja a 2015-ös OMÉK-on – Fotó: Erdő-Mező Online

Fazekas Sándor elmondta: az OMÉK díszvendége Japán lesz. A távol-keleti szigetországban népszerűek a magyar élelmiszerek, például a mangalica vagy a szürkemarha húsa – tette hozzá a tárcavezető.

Lipcsey György, az Agrármarketing Centrum (AMC) igazgatója az MTI kérdésére elmondta: jövőre a 78. OMÉK-ra több kiállítót és látogatót várnak, mint az előzőre. A kiállítás és vásár szervezők úgy kalkulálnak, hogy a kiállítók száma 2017-ben 1000-1100 között mozog majd, szemben a 2015-ben, a 77. OMÉK-on megjelent 950 kiállítóval. A látogatók száma pedig a rendezvény 6 napja alatt eléri, sőt meg is haladja a 100 ezret, az előző kiállítás 88 ezer látogatójával szemben. A jövő évi OMÉK költségei ugyanakkor nem lépik majd túl a 2015-ös kiállítás és vásár 1,3 milliárd forintra rúgó kiadásait – mondta az AMC igazgatója.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?