Lázár leválasztaná a hódmezővásárhelyi agrár- és vadgazda képzést a Szegedi Tudományegyetemről

hodmezovasarhely_vadgazda_mernok_szakÖnálló agrár-felsőoktatási központ jöhet létre Hódmezővásárhelyen – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a város közgyűlésének ülésén, írta a vasarhely24.com.

A helyi hírportál tudósítása szerint a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus úgy fogalmazott, ott, ahol az agrár-felsőoktatás nem önálló, mint például a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Hódmezővásárhelyen működő mezőgazdasági kara esetében, ott az agrárképzés mostohagyermek.

A miniszter az SZTE vásárhelyi tagintézményhez való hozzáállását “vérlázítónak” nevezte. Úgy vélte, a kart a megszokás és anyagi érdekek miatt tartják csak fent a mai napig.

Lázár János közölte, ahhoz, hogy ez – mint a nemzet számára kiemelten fontos agrárképzés – megváltozzon, a kormánynak kell bátornak lennie és leválasztania, saját kézbe vennie az agrár-felsőoktatást, úgy, hogy az országban három-négy ilyen képzési központot alakít ki. Az egyik ilyen központ egyértelműen Hódmezővásárhely lenne, agrárhagyományai és múltja miatt – mondta a politikus.

(A Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karán jelen három alapszak működik: Mezőgazdasági mérnöki BSc magyar valamint angol nyelven, és Vadgazda mérnöki BSc szak magyarul. Ezek mellett az intézmény felsőoktatási szakképzéseket is indít, a szakirányú továbbképzések között pedig a vadgazdálkodást is megtaláljukErdő-Mező Online)

lazar_janos

(MTI nyomán)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?