Jubileumi ifjúsági vadászvetélkedő a soproni hegyvidéken – A házigazdák nyertek! (+KÉPEK)

vadgazdalkodasi_verseny_sopron_11A XXV. jubileumi országos ifjúsági vadászvetélkedő helyszíne idén Sopron volt. A hűség városában a házigazda szerepét a Roth Gyula Erdészeti, Faipari és Szakképző Iskola és Kollégium látta el. A helyszínt biztosító iskola mellett további hat intézmény képviseltette magát a megmérettetésen. A helyszínen természetesen az Erdő-Mező Online is jelen volt.

KÉPGALÉRIA A 2016-OS ORSZÁGOS IFJÚSÁGI VADÁSZVETÉLKEDŐRŐL >>>

• Roth Gyula Erdészeti, Faipari és Szakképző Iskola és Kollégium
• Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium, Mátrafüred
• Bársony István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Csongrád
• Dráva Völgye középiskola, Barcs
• Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola, Szeged
• Herman Ottó Környezetvédelmi és mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Szombathely
• Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Szőcsénypuszta

vadgazdalkodasi_verseny_sopron_24

Iskolánként 3-3 fős csapatok vettek részt a megmérettetésen, akik az iskolai selejtezők alapján érdemelték ki a versenyzés jogát. A három napos rendezvény 2016. szeptember 21-én kezdődött a himodi lőtéren, ahol a tanulók koronglövészet és pontlövészet versenyszámokban mérték össze tudásukat.

A második nap hét elméleti és hét gyakorlati próbatétel megoldását várta a résztvevőktől. A délelőtt folyamán a szakmai- és a vadászetikai teszt után mindenki legjobb tudása szerint ismerte fel a madárröpképeket, állathangokat, vadászkutyafajtákat, nyomképeket, vadászkürt szignálokat vagy éppen az apró- és nagyvad találatjelzéseket. Az elméleti rész zárásaként a vadászati szakkifejezések háromnyelvű ismeretét is elvárták a rendezők a versenyzőktől.

vadgazdalkodasi_verseny_sopron_6

Ezt követően jöttek a terepi programok, a gyakorlati versenyszámok. Talán a megmérettetés leglátványosabb része volt ez, hiszen a lánckímélő darabolás, a lánccserélés mellett ládacsapdát kellett élesíteni és bekötött szemmel golyós, valamint sörétes fegyvert összerakni. Időre! Ez utóbbihoz a diákok használhatták saját fegyverüket is, így volt olyan résztvevő, aki mindössze néhány másodperc alatt összerakta mindkét puskáját.

A növény- és állatfelismerés, valamint a természetvédelmi teszt mellett egy összetett trófeabecslési feladat tette próbára leendő hivatásos vadászainkat. Egy lőcsillag három irányában elhelyeztek egy gímbika, egy dámbika és egy őzbak trófeát, majd a tanulóknak meg kellett becsülni azok távolságát, korát, trófeatömegét és lőhetőségét. Ráadásul a trófeatömegben mindössze 10 %-ot tévedhettek. Ez a valóságban is kényes feladat, hiszen az egyes évek közötti fajsúly különbség sokszor óriási, a területen dolgozó hivatásos vadász is bajban lehet az idény első példányainak bírálatánál.

vadgazdalkodasi_verseny_sopron_4

Végül a pénteki, utolsó napon zajlottak a szóbeli vizsgák, melyek során – Jánoska Ferenc, a zsűri elnöke elmondása alapján – a tanulók messze átlag felett teljesítettek. A vizsgaszituáció maga is olyan próbatétel volt, amit le kellett küzdeni tapasztaltabb és kevésbé tapasztalt diákoknak egyaránt.

A díjátadó ünnepség megnyitó beszédében Jámbor László, az Országos Vadászkamara elnöke kihangsúlyozta, a hivatásos vadászok megbecsültsége a jövőben súlyponti kérdés lesz. Így számíthatunk arra, hogy megszűnnek a papírvadőrök, illetve egy hivatásos vadász csak egy vadászterületen szolgálhat majd, ott is csak akkor, ha az a teljes állása. Cserébe egy olyan bértáblát dolgoztak ki, amely remélhetőleg a valóságban is biztosítja a vadőrök anyagi megbecsültségét.

vadgazdalkodasi_verseny_sopron_27

A díjak átadását Bíró Gabriella, a rendezvény főszervezője koordinálta. A kifejezés nem túlzás, hiszen számtalan támogató rengeteg felajánlásával lettek gazdagabbak a versenyzők, senki nem ment haza üres kézzel. Értékes tárgynyeremények, könyvek mellett vadászati lehetőségek sokasága lett a jutalma a hallgatóknak, akik egy teljes éve foglalkoznak a felkészüléssel. Az egyéni első helyezett számára pedig a Szombathelyi Erdőgazdaság Zrt. munkaszerződést ajánlott fel.

Az első helyen a házigazda, soproni csapat végzett. Második helyezést ért el a mátrafüredi csapat, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a szegedi diákok állhattak.

A győztes soproni csapat

A győztes soproni csapat

A részletes eredményeket jövő hét elején tudjuk közzétenni!

Összességében elmondható, hogy a 23 versenyszámból álló próbatétel során mind a 21 tanuló kiválóan helyt állt. A versenyszámok során bebizonyították a középiskolások azt, hogy milyen sokrétű tudással kerülnek majd ki azok a szakemberek, akikre hivatásos vadászokként a vadgazdálkodás jövőjét alapozhatjuk.

(Hajdu Márk – Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?