Tölgymakk gyűjtés 1949-ben, fadöntés 1954-ben – Archív erdészeti filmhíradók (VIDEÓK)

favagas_retroIgazi különlegességekre akadtunk a filmhiradokonline.hu portál segítségével. Egy 1949-ben készített összeállítás például a tölgymakk-gyűjtési akcióról számol be, míg a Diósjenői Erdészet területéről fadöntést láthatunk, méghozzá 1954-ben. Az Erdő-Mező Nosztalgia cikksorozatunk legfrissebb bejegyzése.

Az Erdő-Mező Nosztalgia korábbi cikkei >>>

Tölgymakk gyűjtés
1949. november

5 éves erdősítési tervünk során 240.000 hold földet telepítünk be erdővel. Ehhez körülbelül másfái milliárd facsemete szükséges. Ezért az ősz folyamán tölgymakkgyűjtési mozgalom indult. Az erdős vidékek falvainak apraja-nagyja belekapcsolódik a hasznos munkába. Az öreg tölgyek árnyékában az embercsemeték versenyre kelnek a nagyokkal. Különösen az SZIT-esek, EPOSZ-osok, Úttörők végeznek jó munkát. Az erdészek megmagyarázzák az egészséges és csíraképtelen makk közötti különbséget. A zsákokba öntött makkot, központi gyűjtőhelyen tárolják. Innen azután kiszállítják a telepítés helyére. 5 éves tervünk első évében 38 ezer hold földet telepítünk be facsemetékkel.

Fadöntés [diósjenői erdészet]
1954. december

A Diósjenői Erdészet a negyedik negyedévben 3200 tonna fát adott a népgazdaságnak. A legszebb rönköket a fűrésztelepre szállítják, ahol bútorfának dolgozzák fel azokat. A vékony törzsű fákból tűzifa lesz.

(filmhiradokonline.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?