Amerikai kutatás: a gazdálkodók, a halászok és az erdészek könnyebben lesznek öngyilkosok

Az agroerdészeti rendszerek lényege, hogy saját felhasználásra akár kisebb dimenziójú faanyag megtermelésével (a képen karámfa) önellátásra rendezkedhetnek be vele a gazdák, amely jelentős költségcsökkentő lehetőség

Vajon hatással van az öngyilkosságra való hajlamra az, hogy milyen szakmában dolgozik az ember? Egy friss amerikai kutatás szerint igen: a gazdálkodók, a halászok és az erdészek több mint ötször nagyobb eséllyel vetnek véget életüknek önkezűleg.

A kutatás rámutat arra, hogy 2000 és 2012 között az öngyilkosságok aránya a 16 éven felüli népesség körében 21 százalékkal nőtt. Ezt azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban 100 ezer emberre a korábbi 13 öngyilkosság helyett 16 eset jut.

Kiderült azonban, hogy bizonyos foglalkozások művelői körében ez az arány még rosszabb: a farmerek, a halászok és az erdészek körében a különbség egészen sokkoló, 100 ezer emberre 85 eset jut. A szakma férfi képviselőit nézve még rosszabb a helyzet, náluk 90,5 / 100.000-es aránnyal számolhatunk.

„Egyes munkakörökben az elszigeteltség gyakori, a stressz pedig szintén megnehezíti az munkavállalók dolgát. Az említett munkaköröknél általában adott az alacsony iskolai végzettség és az alacsony bér, ami tovább nehezíti a helyzetet” – mondja a kutatást vezető Wendy LiKamWa Mcintosh, az amerikai Járványkezelési és Megelőzési Központ (CDC) munkatársa.

A szakember arról is beszélt, hogy a farmerek különösen izoláltan élnek, ráadásul elutasítják a segítséget, ha mentális problémáik kezeléséről van szó. További probléma, hogy a gazdálkodással foglalkozók körében gyakori, hogy különféle növényirtószerek hatásainak vannak kitéve, ami az idegrendszerre szintén hatással lehet.

(otvenentul.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?