Küzdelem az erdőtüzek ellen – Jakabszállás mellett gyakorlatozott a katasztrófavédelem

Helikopteres erdõtûzoltást mutattak be JakabszállásnálBács-Kiskun megye különösen veszélyeztetett terület szabadtéri tüzek szempontjából, ezért itt tartotta a katasztrófavédelem az országos erdőtűzvédelmi konferenciát és gyakorlatot.

A szabadtéri tűzesetek 99 százalékát emberi gondatlanság okozza – közölte Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő, miután az erdőtüzek hatékony megelőzése érdekében a katasztrófavédelem országos konferenciát és tűzoltási gyakorlatot tartott Jakabszállás határában. A tűzoltó dandártábornok elmondta: az évente országosan regisztrált 20 ezer tűzeset közül mintegy 7500 szabadtérben keletkezik. Az erdőtüzek megelőzése és megfékezése a földtulajdonoson vagy erdőgazdálkodón kívül több hatóság és szervezet együttműködését kívánja meg – tette hozzá.

Magyarországon a tavaszi, márciusi időszakban inkább a szabadtéri tüzek elszaporodása a jellemző, míg a nyár végén, ősz elején az erdőtüzek a gyakoribbak. Bács-Kiskun megye különösen veszélyeztetett terület, ezért is itt tartották annak idején az első, és most az ötödik erdőtűzvédelmi konferenciát és gyakorlatot.

erdotuz_gyakorlat_1

A konferencia résztvevői megtörtént tűzesetek tapasztalatait osztották meg egymással kedd délelőtt Bugacon. Az ország különböző területeiről érkező mintegy százharminc szakember mellett a konferencián jelen voltak társszerveik képviselői, a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai és önkéntesként tevékenykedő tűzoltók is.

A konferencia Jakabszálláson terepvezetési és navigációs gyakorlattal folytatódott. Ennek keretében a kilenc csapatban dolgozó szakemberek tizenhat szimulált tűzfészket keresnek meg és oltanak el.

Bérczi László beszámolt arról is, hogy a nagy kiterjedésű erdőtüzeknél kiemelt fontosságú a megfelelő tájékozódás a terepen és a tűzoltás során a résztvevők irányítása, ezért létrehoztak egy tűzoltási és helyi szakemberekből álló – térinformatikai szakemberekkel, az erdészet és a nemzeti park munkatársaival kiegészült – országos operatív törzset, egy tűzoltósági főfelügyelőséget is.

erdotuz_gyakorlat_2

Mindezekkel párhuzamosan egy honvédségi helikopter segítségével egy kiépített vízlelőhelyről merítve légi oltást is végeznek. A program során a szakemberek – a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársainak segítségével – egy csillagtúra-útvonalat bejárva a felbecsülhetetlen értékű növényeket is megismerik.

Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: a megye országosan élen jár az erdőtüzek oltástechnikai és -taktikai fejlesztésében. Tapasztalataik átadásával szeretnének hozzájárulni az országos fejlesztések területeinek meghatározásához.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?