Nemzetközi „Bioenergia hét” a Földművelésügyi Minisztériumban

gbepA Global Bioenergy Partnership (GBEP) a Földművelésügyi Minisztérium és a FAO közös szervezésében 2016. június 21-24. között Budapesten tartja a 4. „Bioenergia hét” elnevezésű nemzetközi rendezvényt.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a rendezvény megnyitóján kiemelte: Magyarországon a téma napjainkban különösen aktuális, hiszen jelentős mennyiségű biomassza termelődik évente, melynek számottevő részét nem megfelelően hasznosítják, vagy egyáltalán nem használják fel. Ezért fontos feladat, hogy az élelmiszertermelés mellett a többi ágazattal is együttműködési partnerség jöjjön létre a biomassza alapú gazdaság megteremtésében, elsősorban az ipar és az energiaszektor területén.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: nemcsak Magyarországon vannak rejtett kapacitások a megújuló energiatermelés területén. A fejlődő országokban szintén jelentős mértékű a termelődő biomassza mennyisége, ennek felhasználása óriási lehetőséget jelent valamennyi tagország számára.

A fejlett világnak közös feladata a meglévő alapanyagokra alapozott korszerű és modern technológia átadása a fejlődő országok részére, annak érdekében, hogy saját energiaellátásukat diverzifikálni tudják – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Az GBEP elnevezésű nemzetközi kezdeményezés 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse a kormányok, kormányközi szervezetek és más partnerek közötti együttműködést a bioenergia fenntarthatóságában valamint a klímaváltozás hatásainak enyhítésében, és lehetővé tegye a jó gyakorlatok átadását.

A konferencián mintegy 70 fő vesz részt, a vendégek nagy része a közép-ázsiai régióból érkezett, az előadásokon olasz, brazil, német és magyar szakértők adják át tapasztalataikat. A témák a biomassza felhasználásának lehetőségeire, a folyékony üzemanyagok előállítására valamint biogáz előállításának lehetőségeire összpontosítanak. A meghívottaknak alkalma nyílik, hogy helyszíni üzemlátogatáson keresztül bepillantást nyerhessenek egy-egy hazai jó példa megvalósulásába is.

 

(FM)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?