3,5 milliárd forintos pályázati keret élőhelyfejlesztésre

mezei_nyulAz agrár-környezetvédelmi, illetve az éghajlatváltozással kapcsolatos célok teljesítéséhez kapcsolódó nem termelő beruházási projektek megvalósítására jelent meg felhívás az aktív mezőgazdasági termelők részére, a mezőgazdasági táj, ökoszisztéma szolgáltatásainak megfelelő szintjének visszaállítása, valamint fejlesztése, megvalósítása érdekében.

A mezőgazdasági termelés színtere széleskörű ökoszisztéma szolgáltatásaival hozzájárul a közjavak előállításához, megőrzéséhez, azonban a gazdálkodás e funkciója jelentősen visszaszorult az elmúlt évtizedekben. Napjainkban általánossá vált a mezőgazdasági élőhelyeken a biodiverzitás csökkenése, az élőhely-hálózat elemeinek és ezen keresztül a zöld infrastruktúra hálózatnak az eróziója, a táji elemek degradációja.

A támogatás célja, hogy a mezőgazdasági táj ökoszisztéma szolgáltatásainak megfelelő szintjét visszaállítsa, illetve fejlessze – továbbá az agrár-környezetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos kifizetések céljaival összefüggően a fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzetét megőrizze, javítsa, valamint a Natura 2000 területek és a magas természeti értékkel rendelkező gazdálkodási rendszerek közjóléti funkcióit erősítse.

A felhívás keretében kizárólag olyan támogatási kérelmek nyerhetnek támogatást, amelyek megfelelnek ezen célkitűzésnek.

A felhívás értelmében, vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe az alábbi négy célterület valamelyikéhez tartozó műveletek megvalósítására:
A) célterület – Tartós zöldugar létesítése szántóterületeken
B) célterület – Gyeptelepítés
C) célterület – Sövény telepítése mezőgazdasági táblák szegélyein
D) célterület – Méhlegelő növénykultúra létesítése szántóterületeken

A felhívást a Vidékfejlesztési Program keretében a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága hirdeti meg a kormányhatározatban szereplő Éves Fejlesztési Keret alapján.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 3,51 milliárd Ft. A támogatási kérelmek benyújtására 2016. július 11-től 2018. július 31-ig van lehetőség.

A pályázati felhívás és a kapcsolódó dokumentumok itt érhetők el >>>

(agrotrend.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?