Moszkal: oroszok szállítják el a fákat Ukrajnából

karpataljaHennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója bejelentette, hogy az ukrán fákat az oroszok szállítják külföldre – írta Moszkal a hivatalos honlapján. Moszkal elmondása szerint, a bátyúi, és a csapi vasúti határellenőrző pontnál 166 fával megpakolt vonatkocsi tartózkodik. A legtöbb fát Lemberg megyéből szállították.

Moszkal továbbá elmondta, hogy a szállításra váró fák tulajdonosai orosz állampolgárok.

“Megtudtunk néhány adatot a Woodsources nevű vállalatról, amely 2013-ban Prágában, 2015-ben pedig Kárpátalján lett beregisztrálva. A cég alapítói és vezetői orosz állampolgárok, akik Csehországban élnek, továbbá két orosz állampolgár, akik hazájukban élnek” – írta Moszkal.

A megyevezető szerint Oroszország így próbálja megkerülni az Európai Unió szankcióit, mert a törvény nem korlátozza tűzifa exportálási mennyiségét – közli a Korrespondent.net.

A megye kormányzója elmondta, hogy a fát Ausztriába és Romániába szállítják. Az oroszok exportálják az ukrán tűzifát, az ukránok a haszonért aktívan segítik őket ebben. Azért, hogy le tudjuk állítani ezt a rendszert, módosítani kell a vámszabályokat, és korlátozni a tűzifa exportjának mennyiségét. E változások már régóta esedékesek, ami egyrészt segíteni fog a Kárpátokban történő pusztító erdőirtás csökkentésében, másrészt pedig megszüntethetjük az ukrán-orosz üzlet tényleges finanszírozását.

(karpatinfo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?