Jó hangulat, nagyszerű eredmények – Hagyományteremtő erdészverseny volt Ravazdon

kaeg_verseny_1A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. először rendezett versenyt hagyományteremtő jelleggel kerületvezető- és beosztott erdészei számára. Április 7-én, a Ravazdi Erdészet területén gyűltek össze a társaság erdészei, hogy összemérjék tudásukat. 

A verseny első része egy teszt volt, amelyet mindenki egyszerre írt meg. Ezután kezdődtek a terepi gyakorlatok. A jelölés feladat két parcellájába és a trófeabírálat helyszínére a kifüggesztett sorrendben mehettek a versenyzők.

kaeg_verseny_4

Az első helyszínen egy hagyományos gyérítésben a kivágandó fák kiválasztása (TKGY) volt a feladat. A jelölés része volt a fatérfogat becslése is, amely a parcella törzseiből a versenyző által kivágandónak minősített törzsek hektárra vetített összes fatérfogatának becslését jelentette. A második kijelölt területen a törzsek bontóvágás során történő minősítését végezték el az erdészek, ahol azt kellett eldönteni, hogy az egyes számozott törzsek kivágandóak-e. E feladatok célja az volt, hogy megállapítsa, hogy a versenyző mennyire van tisztában az általa végzett jelölés fontosságával, a kivágásra ítélt fák hektáronkénti összes térfogatával.

kaeg_verseny_3

A vadászat témaköre sem maradhatott ki a versenyből. A kihelyezett trófeákat lőtávolból, távcsővel kellett elbírálni, és megbecsülni a trófea méretét, továbbá a távolságát is. A trófeákról még az elejthetőséget is meg kellett állapítani.

kaeg_verseny_5

A verseny jó hangulatban telt a napos, meleg időben. Amíg a résztvevők vártak az eredményre, addig közös bejárás során átbeszélték a bíráló bizottság által tett megállapításokat, amelyek a kiértékelés alapjául szolgáltak. Az elemző program összevetette ezeket az adatokat az erdészek általi jelöléssel, így generálva a pontokat. Csekély hibának minősült, ha a segítőfákat is kitermelendőnek jelölte a versenyző, amennyiben valamelyik javafát is vághatónak ítélte, az nagy vétségnek számított.

kaeg_verseny_2

A bejárás után pedig következett a várva várt eredményhirdetés. A díjazottak az üveg plakett mellett ajándékutalványt is kaptak jutalmul. Első helyezett Dénes Tibor lett a Ravazdi Erdészettől, második helyen végzett Kőhegyi Ernő, a Jánossomorjai Erdészet dolgozója, harmadik helyezett Pozsgai Gábor lett, a Győri Erdészettől.

kaeg_verseny_6

A hagyományteremtő jelleggel megrendezett versenynek jövőre folytatása következik egy másik erdészet területén. Gratulálunk az összes résztvevőnek, nagyon szépen helytálltak!

(Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?