Eltűnhetnek Európa kőrisfái

smaragd_korisronto_2Brit tudósok szerint a smaragd kőrisrontó nevű bogár miatt a kontinens teljes kőrisállománya elpusztulhat. A Wired Uk híre szerint néhány évtizeden belül teljesen eltűnhetnek a kőrisek Európából. A portál egy, a Journal of Ecology című folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva azt írta, hogy a smaragd kőrisrontó nevű bogár miatt a teljes állomány kipusztulhat a kontinensen.

A tanulmányt jegyző brit kutatók szerint a fákra nem csak a bogarak veszélyesek, hanem egy különösen agresszív gombafajta is. Úgy látják, hogy a kártevők „hosszú távon komoly veszélyt jelentenek az egész fafajra nézve”. Az Egyesült Államokban az elmúlt években többmillió fa esett áldozatául a kőrisrontóknak; a szakemberek egyelőre nem tudják, hogyan lehetne gátat vetni a járványszerű fapusztlásnak.

„A gombafertőzés és a bogarak miatt szinte az összes kőris eltűnhet Európából. Épp úgy, ahogy a szilfák a holland szilfavész után” – nyilatkozták a kutatók. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a fák kipusztulásával egy sor más élőlény is veszélybe kerülhet. „A kőrisek eltűnése a velük szimbiózisban élő állatokat is veszélybe sodorhatja” – hangsúlyozták a tudósok.

smaragd_korisronto_1

Keletről támad a fapusztító bogár

Az eredetileg ázsiai smaragd kőris kéregrontó az Egyesült Államokban már több millió fa pusztulását okozta. Moszkva felől közelít Magyarország felé.

A smaragd kőris kéregrontót (Agrilus planipennis) 2007-ben észlelték először Moszkva környékén, és azóta már több mint kétszáz kilométert terjeszkedett délre és nyugatra is, állapították meg most megjelent tanulmányukban brit és orosz kutatók. Ahogy a neve is jelzi, a bogár nagy veszélybe sodorja a kőrisfákat. A szakemberek szerint Moszkva környékén már olyan stabil populációja alakult ki a rovarnak, hogy jó esély van arra, hogy akadálytalanul elterjedjen egész Európában.

Kapcsolódó cikk:
Magyar kutatók hozhatnak új eredményt a farontó bogarak elleni küzdelemben

(Greenfo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?