Idén is sok erdészt tüntettek ki a nemzeti ünnep alkalmából (+KÉPEK)

csókapA március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából magas rangú állami elismeréseket és minisztériumi kitüntetéseket adtak át számos erdész szakember részére.

A Miniszterelnökségi elismerések átadása az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója alkalmából a Várkert Bazár Rendezvénytermében, 2016. március 11-én zajlott. Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke állami kitüntetéseket adományozott, melyeket megbízásából Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter adott át.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát adta át az ültetvényszerű fatermesztésben alkalmazott technológiai eljárási rendszerek korszerűsítését is magába foglaló, nemzetközileg is nagyra becsült tudományos munkája, illetve jelentős oktatói tevékenysége elismeréseként dr. Rédei Károlynak, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete tudományos tanácsadójának, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke egyetemi tanárának, az MTA Erdészeti Bizottsága elnökének.

rédei_kitüntetés

Ismét példát keresünk 1848 világraszóló magyar tündöklésében – kezdte ünnepi beszédét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az agrártárca kitüntetési ünnepségén, március 16-án, az FM Darányi Ignác termében.

Az emlékezés sokféle lehet, amint nemzetünknek ebből a dicső korszakából is sok példát tudunk kiemelni. Van, aki a heves és igazságszomjas Petőfire tekint, van, akinek a harcos és hajthatatlan Kossuth a példa, és van, aki a mindig kimért Széchenyi lenyűgöző bölcsességét és előrelátását emeli ki. De ezernyi példát találhatunk családi történeteinket vagy szülőhelyünk, szűkebb pátriánk akkori hőseit kutatva. Több tízezren áldoztak ugyanis a haza oltárán 1848-49 felemelő és drámai napjaiban – fogalmazott Fazekas Sándor.

A miniszter emlékeztetett: bárki példájára is tekintsünk, egyben biztosak lehetünk, azokban a napokban volt egység és volt közös akarat. És az is biztos, hogy ez az egység a független és szabad Magyarország kívánalmán alapult.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója alkalmából Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adott át:

Csóka Péternek, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Erdészeti Részlege osztályvezetőjének, a hazai erdőrendezés modernizálását és az erdők megőrzését célzó munkája, valamint széleskörű nemzetközi tevékenysége elismeréseként.

csókap

Dimény Györgynek, a Berecki Magánerdészet vezetőjének, az erdészet és vadászat szakterületén végzett értékes munkája, valamit Erdély és az anyaország közötti szakmai együttműködés és segítségnyújtás terén végzett tevékenységéért.

dimeny_gy

Dr. Jánoska Ferencnek, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar oktatási dékánhelyettesének, a Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet egyetemi docensének, az erdőmérnök, vadgazda- és természetvédelmi mérnökhallgatók képzése terén végzett értékes oktatói és kutatói munkája elismeréseként.

jánoska_f

Kovács Lászlónak, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgató-helyettesének, a somogyi erdők védelme, valamint a faipari társaság hatékony működtetése és piaci lehetőségeinek javítása érdekében végzett példaadó vezetői munkájáért.

kovacs_f

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át:

Lutonszky Zoltánnak, a volt Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium nyugalmazott főosztályvezető-helyettesének, hazánk erdei és erdészeti úthálózatának kialakítása, parkerdei sétautak tervezése, illetve jelentős kirándulóközpontok megvalósítása során végzett kiváló szakmai munkája elismeréseként.

lutonszky

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adott át:

Szarvas Istvánnak, az Ipoly Erdő Zrt. Salgótarjáni Erdészet nyugalmazott kerületvezető erdészének, a gondjaira bízott erdők természeti, gazdasági és turisztikai értékeinek gyarapítása iránt elhivatott szakmai és közösségi tevékenységéért.

szarvas_istvan

Fasching Antal Díjat adományozott:

Maksa József Zsolt térinformatikusnak, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály erdőtervezőjének, az erdészeti térképezés területén hosszú időn át végzett szakmai tevékenysége elismeréseként.

maksa_j

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat és emléktáblát adományozott:

Mecsekerdő Zrt.-nek, az 55000 hektáron erdő- és vadgazdálkodással, erdőkezeléssel, turisztikával, vendéglátással és erdei melléktermékek előállításával feldolgozó társaságnak. A díjat Keszi László vezérigazgató vette át.

mecsek_keszi

Életfa Emlékplakett Arany fokozata kitüntetést adományozott:

Dr. Keresztes Józsefnek, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdészének, közel öt évtizedes, főként a rezéti erdészet területén végzett munkája elismeréseként.

Életfa Emlékplakett Ezüst Fokozata kitüntetést adományozott:

Kalmár Lajosnak, a Mecsekerdő Zrt. nyugalmazott üzemvezetőjének, a hosszúhetényi fűrészüzem termelésének irányítása terén végzett munkája, technológia-fejlesztő tevékenysége elismeréseként.

Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata kitüntetést adományozott:

Józwiak Bernardnak, a Taxus Józwiak és Fia Bt. ügyvezetőjének (az OEE Zalaegerszegi Hcs elnöke – www.oee.hu), a szövetkezeti erdőgazdálkodás területén hosszú időn át végzett munkája, az új típusú gazdálkodás területén elért eredményei elismeréseként.

j_bernard

(Forrás: Országos Erdészeti Egyesület – kormany.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?