Fatáj Online: A NAV kiemelten ellenőrzi a fakitermelőket idén is

mecsek_fakitermeles_4A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden februárban közzéteszi az adott év ellenőrzéseinek főbb szempontjait. Idén a fakitermelés, a faanyag nagykereskedelem, illetve az EKÁER is bekerült a listába – olvasható a Fatáj fagazdasági portálon.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 90. § (1) bekezdésének, valamint a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló 2003. évi CXXVI. törvény (a továbbiakban: Vámtv.) 6/A. §-ának értelmében a kötelező ellenőrzéseken túl az állami adó- és vámhatóság az ellenőrzési tevékenységét a vezetője által évenként február 20-áig közzétett ellenőrzési tájékoztatás alapján végzi.
A NAV kiemelt törekvése, hogy az adójogszabályok betartásával működő adózókat megvédje a csalárd tevékenységet folytató versenytársak – adóelkerülés útján keletkező – jogellenes előnyével szemben a rendelkezésére álló teljes ellenőrzési eszköztár bevetésével.

Fokozott figyelmet fordít a NAV azon vállalkozásokra, amelyek az adóellenőrzések ellehetetlenítése vagy hátráltatása céljából – különösen a főváros, illetve Pest megye területére – helyezik át székhelyüket, azonban a tulajdonos, képviselő, telephely, illetve az adózó által folytatott tevékenység továbbra is az eredeti illetékességhez kötődik.

Az adózói minősítéstől függetlenül, a költségvetésre gyakorolt kiemelkedő hatásukra való tekintettel a legnagyobb adóteljesítményű adózóknál folyamatosan magas ellenőrzöttségi szintet indokolt fenntartani.

Kiemelt feladat az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe (a továbbiakban: EKAER) történő bejelentési kötelezettség teljesítésének ellenőrzése, az áruszállítmányok természetének figyelembe vételével végzett előzetes szűrések alapján célzott ellenőrzések végrehajtása, a virtuális szállítmányok csökkentésének, az adóelkerülések azonnali feltárásának érdekében. A bevezetésben hivatkozott alapelveknek megfelelően a NAV minden rendelkezésére álló eszközzel, és megállapításai fedezetének biztosításával fellép a jogsértő adózókkal szemben. A szállítmányok nyomon követése, a kockázatos szállítmányok ellenőrzésre történő kiválasztása, az árueredet vizsgálata, több rendészeti szervvel és az élelmiszerlánc-biztonsági hatósággal összehangolt ellenőrzések a jogkövető, adókötelezettségeiknek a jogszabályok betartásával eleget tevő vállalkozások érdekeit kell, hogy szolgálják. Erre tekintettel is a kockázati biztosíték alóli mentesség szabályszerű alkalmazásának ellenőrzése kiemelt feladatot jelent, amely során fokozott figyelemmel kíséri a NAV az EKAER szabályokban foglalt mentességi kritériumoknak történő megfelelést, különösen az érintett adóalanyi körben bekövetkezett személyi változások alkalmával.

A gazdaság fehérítése, a foglalkoztatást terhelő adó és járulék kötelezettségek teljesítésének előmozdítása érdekében az ellenőrzések 2016-ban elsősorban a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatókra, a bejelentési, változás-bejelentési kötelezettségüket teljesítő, de járulékbevallást be nem nyújtó adózókra, a munkaerő kölcsönzés konstrukciójával a járulékfizetést kikerülni igyekvőkre, a magas árbevétel és forgalom mellett kevés számú munkavállalót foglalkoztatókra, továbbá az évek óta veszteséges, foglalkoztatottakkal rendelkező, de járulékbevallást be nem nyújtó egyéni vállalkozókra, valamint az alternatív adózási formákat választó adózói (KATA, KIVA, EVA) körből kikerülőkre irányulnak.

Az ellenőrizendő főbb tevékenységi körök
– Állattenyésztés
– Fakitermelés
– Húsfeldolgozás, -tartósítás
– Hús-kereskedelem
– Épületek tervezése és építése
– Gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása, kiemelten a használtgépjármű kereskedelme
– Számítógép, szoftver, elektronikus és telekommunikációs berendezés és egyéb irodagép kis- és nagykereskedelme
– Élőállat nagykereskedelme
– Élelmiszer, ital, dohányáru nagy- és kiskereskedelme
– Elektronikus háztartási cikk nagykereskedelme
– Információtechnológiai, híradástechnikai termék nagykereskedelme
– Fa-, építőanyag-, szaniteráru nagykereskedelem
– Információ- és kommunikációtechnológiai (IKT) termékek kiskereskedelme
– Elektromos háztartási készülék kiskereskedelme
– Háztartási tüzelőolaj, palackozott gáz, szén és tűzifa kiskereskedelme, valamint közvetlen értékesítése házhozszállítással
– Közúti áruszállítás
– Egyéb szálláshely-szolgáltatás
– Éttermi és mozgó vendéglátás
– Textil-, lábbeli nagy és kiskereskedelme
– Személyszállítás
– Szépészeti szolgáltatás
– Üzletviteli tanácsadás
– Munkaerő-kölcsönzés

(Fataj.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?