Díjat kapott a pécsi PannonPower

pannon-power-flekk_huA „Holnap városáért” díjban részesült a Pannonpower, amely a pécsi erőmű fejlesztésével eredményesen járult hozzá, hogy a baranyai megyeszékhely legyen az első, hőenergia-szükségletét teljes egészében megújuló forrásokból kielégítő megyei jogú város Magyarországon. A 2013-ban alapított díjat azon önkormányzatoknak és cégeknek ítélik oda, amelyek kezdeményezéseikkel egyszerre járulnak hozzá a helyi fenntarthatósági viszonyok javításához, valamint a 2030-ig teljesítendő ENSZ Fenntartható Fejlesztési Célok teljesítéséhez.

A pécsi Pannonpower egyike annak a négy cégnek, amelyek átvehették a „Holnap városáért” 2015-ös díját a „Zöld városért” kategóriában. A Holnap városáért Díjat a City Hungary Program szakmai zsűrije ítéli oda 2013 óta a hazai és nemzetközi módszereket, tapasztalatokat, eszközöket a magyarországi városok fenntarthatósága érdekében sikerrel bevezető vállalatoknak és önkormányzatoknak.

„A pécsi erőmű utóbbi egy évtizedben megvalósított átalakítása, a fosszilis energiahordozók megújuló energiaforrásokkal történő kiváltása olyan kezdeményezés, amellyel egyszerre javította az erőmű környezeti mutatóit és az ellátásbiztonság mértékét, megszüntetve a függőséget az import fűtőanyagoktól. A pécsi modell mintaértékű lehet más hazai városokban, sőt külföldön is arra, hogy miként lehet elébe menni a folyamatosan szigorodó környezeti és üzleti fenntarthatósági kritériumoknak” – fogalmazott Rudolf Péter, a létesítményt működtető Pannonpower vezérigazgatója.

A Pannonpower 2013 őszén adta át új, 70 megawattot meghaladó hőtermelő kapacitású szalmatüzelésű blokkját, amely Pécs város 31 ezer lakást és 450 intézményt kiszolgáló távhőrendszerének hőigényét mintegy 60 százalékban képes kielégíteni. Az új erőművi blokk üzembeállásával a társaság – a korábban elindított faaprítékot és erdészeti melléktermékeket felhasználó blokkot kiegészítve – „zöld távhőre”, azaz 100 százalékban biomassza tüzelésre állította át város távhőrendszerét. Így Pécs az első olyan hazai nagyváros, amelynek távfűtését teljes egészében biomassza alapú megújuló energiaforrásból fedezik. A szalmatüzelésű egység párhuzamosan képes hő és áram előállítására is, villamosenergia-termelő kapacitása 35 megawatt.

A biomassza-alapú energiatermelés nagyközönségnek történő bemutatása céljával a Pannonpower egy Magyarországon egyedülálló interaktív ismeretterjesztő központot is létrehozott a pécsi erőmű területén 2015 márciusában. A helyi vállalkozók bevonásával létesült, közel 150 négyzetméteres komplexum a legmodernebb eszközök mellett interaktív játékelemeket alkalmaz, így mutatja be a pécsi erőmű fejlődésének történetét, és világszínvonalú, biomasszát felhasználó technológiáját a nagyközönség számára, külön szekcióban mutatva be a mezőgazdasági melléktermékek hasznosítását. A központ a laikus érdeklődők mellett külön az egyes korcsoportok számára összeállított programokkal várja az általános és középiskolás csoportokat, illetve a felsőfokú oktatásban résztvevőket.

(eco.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?