Több a megoldandó feladat, nagyobb a társadalmi figyelem – Erdészeti évértékelő az FM-ben – I. rész (+KÉPEK)

erdeszeti_evzaro_16Hagyományteremtő szándékkal erdészeti évértékelőt tartottak a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében december 16-án. A rendezvényen átadták a Szakszerű Erdőgazdálkodásért Díjat, valamint megalakult az Erdészeti Igazgatási Kihelyezett Intézet is.

Teljes képgaléria az erdészeti évzáróról >>>

A megjelent szakembereket az újonnan kinevezett közigazgatási államtitkár, Gulyás Andrea köszöntötte, aki dicsérte a hazai erdészek szakértelmét. Mint mondta, miközben egyre fontosabbak az erdők közjóléti vonatkozásai, addig véleménye szerint nagy mértékben növekedni fog a fa iránti igény is. “Több a megoldandó feladat, nagyobb a társadalmi figyelem” – foglalta össze Gulyás Andrea, aki szerint a minisztérium számára nagyon fontos, hogy megismerjék a szakma képviselőinek véleményét, így közös gondolkodásnak a továbbiakban is helyet ad majd az FM.

erdeszeti_evzaro_28

Bitay Márton Örs államtitkár előadása kezdetén hangsúlyozta; nehéz körülmények között kellett dolgozniuk az elmúlt évben, ám az erdész társadalom egy nagyon összetartó közösség, amelynek sikerült átvészelnie az utóbbi idők támadásait.
A politikus arról is beszélt, hogy 2015-ben felgyorsultak a közjóléti beruházások átadásai, de a kilátók, turistaközpontok mellett Tatabányán például egy olyan erőművet is sikerült felavatni, amely faapríték segítségével látja el a várost meleg vízzel.

erdeszeti_evzaro_21

Bitay Márton Örs hangsúlyozta, hogy a fűrészüzemeket is próbálták jobb helyzetbe hozni, hiszen a magyar erdők gazdasági funkcióinak fejlesztése is elengedhetetlen. “Értelmetlen szabályok bevezetése és fenntartása végső soron a természetvédelemnek és a közjónak árt” – hangsúlyozta, utalva arra, hogy a természet megóvásának anyagi oldalát a gazdasági funkciók tudják megfinanszírozni.

“Az elmúlt egy évben az is világossá vált számomra, hogy az erdészek a legaktívabb természetvédők közé tartoznak, akik nagyon reálisan látják a környezetet és annak védelmét” – mondta Bitay Márton Örs, aki hangsúlyozta; fontos, hogy a hazai erdőkben gazdálkodni kell, hogy aztán a bevételt vissza lehessen fordítani a természetvédelem és a közjó szolgálatára.

erdeszeti_evzaro_25

Bitay Márton Örs évértékelő előadásában természetesen beszélt a készülő erdőtörvényről is. Véleménye szerint különösen nagy a jelentősége annak, hogy az elfogadás várhatóan 2016-ban, az OEE megalapításának 150. évfordulóján történik meg. Hozzátette, szeretnék, ha a FeHoVa idején egy nagyszabású konferenciát is tudnának szervezni a témában.

“A 2016-os év a vadgazdálkodási törvény miatt is érdekes lesz” – mondta az államtitkár, utalva arra, hogy több jogszabály is január 1-jétől lép életbe. “Úgy gondolom, hogy egy jó vadgazdálkodási törvény született, ami választ adott a hiányosságokra, elavultságokra”.

erdeszeti_evzaro_16

Bitay Márton Örs végül megköszönte az erdészek és a kollégák 2015-ös évben elvégzett munkáját.

Folytatás következik…

(Gribek Dániel Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?