Tíz évig tilos lesz a fakitermelés Albániában?

fakitermeles_albaniaDrasztikus lépésre szánta el magát az albán kormány: az utóbbi évtizedek felelőtlen kitermelései során megfogyatkozott erdők miatt mostantól tíz évig tilos lesz élő fát kivágni.

Tíz évig tiltja meg az erdők kivágását, valamint a faexportot és fakereskedelmet Albánia, hogy védje erdőit, amelyek területe az utóbbi évtizedek túlzott kitermelései során ijesztő mértékben csökkent. A bejelentést a tiranai kormány tette szerdán, idézi az Agerpres az EFE albán hírügynökséget.

„Kénytelenek vagyunk meghozni ezt a látszólag drasztikus döntést amiatt a kedvezőtlen helyzet miatt, amellyel több mint 40 éve küszködünk” – nyilatkozta az albán környezetvédelmi miniszter, Lefter Koka, aki szerint az említett időszakban az erdőkitermelés felelőtlenül és túlzott mértékben zajlott.

A kormány kezdeményezését a következő napokban elfogadásra váró új albán erdőtörvény foglalja magában.

1991-ben Albánia mintegy másfél millió hektár erdőt tartott nyilván. Azóta több százezer hektárnyi területen végeztek túlzott erdőkitermelést, 200 ezer hektáron visszafordíthatatlan károkat okozva. A kialakult helyzetet csak fokozza a rossz erdőkezelés, a törvénytelen vágások, a gyakori erdőtüzek, illetve hogy sokan illegálisan építkeznek erdős területeken.

(7hatar.ro; agerpres.ro)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?