Benyújtották a Parlamentnek a vadászati törvényt módosító törvényjavaslatot

vadaszbalesetA vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot a Földművelésügyi Miniszter nyújtotta be az Országgyűlésnek. A parlament honlapján elérhető, T/6955 irományszámú anyagot a tervek szerint rövidesen tárgyalhatja az Országgyűlés, egyes passzusai pedig már 2016 januárjától hatályba léphetnek.

A törvényjavaslat benyújtását hosszú előkészítő munka előzte meg, amelyben az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet is tevékenyen részt vett. A két szervezet üdvözli az javaslatban foglalt szakmai előrelépéseket, amelyek érdemben szolgálhatják a magyar vadgazdálkodást. Ezek közül is nagy eredmény a haszonbérleti ciklus 10-ről 20 évre történő meghosszabbítása, a vadászterületek minimális nagyságának továbbra is 3000 hektárban történő megállapítása, a trófeás vad hibás elejtésének szankcionálása.

Külön örvendetes az a jogalkotói szándék, hogy az utóbbi években jól gazdálkodó vadászatra jogosultak megtarthassák a területüket, ezt hivatott biztosítani az előhaszonbérlet intézménye. A szakmaiságot erősítheti a hivatásos vadászok státuszának megerősítése és az újonnan megjelenő elem, a tájegységi vadgazdálkodás. Szintén komoly eredmény a vadkár-kérdés szabályozása, a vadászatra jogosultak és a mezőgazdálkodók kötelességeinek pontos megállapítása is, amelyet a szaktárca az érintettekkel – a vadászati érdekképviseletekkel és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – egyeztetve és egyetértésben dolgozott ki. A vadászati érdekképviseletek álláspontja a törvényjavaslat több passzusában is visszaköszön. Ez annak eredménye, hogy korábban a vadászati ágazat szereplői között széleskörű egyeztetést folyt a Vtv. módosításáról. Ennek során az ország minden hivatásos és sportvadászának, vadászatra jogosultjának, megyei és területi érdekképviseletének lehetősége volt, hogy kifejtse véleményét a témában.

A beérkezett javaslatok összesítését törvényszöveg formájában tavaly nyáron megkapta a szaktárca. Az FM egyéb beérkezett vélemények mellett ezt is alapul véve összeállította a Vadászati törvény módosításának koncepcióját, amelyet sajtótájékoztatón mutatott be 2015. május 21-én. A koncepcióról szóló társadalmi vitát július 13-án egy országos konferenciával zárták, ezt követően a minisztérium összesítette a beérkezett észrevételeket, és szeptember 21-én megjelent a Vtv.-t módosító jogszabály normaszövege.

Ezt ismét társadalmi vita keretében lehetett véleményezni szeptember 30-áig. Mindezzel párhuzamosan a törvénymódosítás napirenden volt az OMVK és az OMVV minden nagyobb rendezvényén, így a többi között a vadászkamara éves küldöttközgyűlésén, a tavaszi és a nyári titkári értekezleten, a szeptemberi OMVK-elnökségi és a szeptember végi OMVK-OMVV összevont elnökségi ülésén is.

A Parlament elé kerülő normaszöveg IDE kattintva elérhető >>>

A jogszabálytervezet útja nyomon követhető a parlament honlapján, IDE kattintva!

(OMVK Sajtóközlemény)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?