Akadozó visszaszolgáltatás – Ellenőrzéssel ösztönöz a Kovászna megyei prefektus

kovaszna_visszaszolgMég mindig sok a hiányosság Háromszéken a visszaszolgáltatások területén, és mivel év végével újabb határidő közeleg, a prefektúra kiszállásokkal kívánja munkára ösztönözni a polgármestereket. Sebastian Cucu kormánybiztos tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány utasítása szerint december 31-ig véglegesíteni kellene a folyamatot, terepmunkájukkal nem riogatni vagy büntetni akarják az elöljárókat, inkább segíteni szeretnének, ahol tudnak.

Kevés és felszínes adatsorral szolgált a prefektus, elmondásából az derült ki, Háromszéken még 12 ezer megoldatlan kérés van, igaz, elismerte: ezek egy részénél már csak a birtoklevél hiányzik, és számos esetben megszületett a döntés, de nem történt még meg a birtokba helyezés. A különböző földtörvényekkel mostanáig 113 800 hektár termőföldet és 126 569 hektár erdőt kaptak vissza az egykori tulajdonosok vagy örököseik, 1330 hektár szántó és 5987 hektár erdő esetében egyelőre hiányzik a birtoklevél, 24 ezer hektár mezőgazdasági terület és 7800 hektár erdő esetében pedig a birtokba helyezésre nem került sor.

A következő két és fél hónapban 30 ezer hektár erdő és 48 ezer hektár szántó sorsát kellene véglegesíteni – számolt be a prefektus. Múlt héten egy gyűlésen már kérte a polgármesterektől, hogy gyorsítsanak a munkán, a prefektúra munkatársai ezt kívánják ellenőrizni az elkövetkező időszakban. A legtöbb helyen az a gond, hogy jóval nagyobb az igény, mint a rendelkezésre álló terület, ám Sebastian Cucu szerint egy kérés elutasítása vagy kárpótlásra javaslása is megoldást jelent, pontot kell tenni a több mint húsz éve tartó folyamat végére. Tudja, hogy ez összetett, legtöbb helyen a személyzethiányra panaszkodnak, megnézik, ők miben segíthetnek.

Sepsiszentgyörgyön például jól állnak az erdő-visszaszolgáltatással, alig pár kérés maradt megoldatlanul, de nagy a gond az elkobzott ingatlanok visszaadásával, a megyében 504 ilyen megoldatlan kérés van, ezek közül 467 a megyeközpontban. A prefektus nem tudott arra válaszolni, hogy mily módon lehetne felgyorsítani a szakemberhiányra panaszkodó városháza munkáját.

(Farkas Réka – Háromszék.ro)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?