Idén is nőhet a magyar faipar

faipar_telephelyOptimisták a faipar szereplői, az utóbbi években szakterülettől függően ugyan eltérő mértékben, de bővült a magyar faipar, várakozásaik szerint pedig a tendencia idén is folytatódik – tájékoztatta a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (Fagosz) tagjainak visszajelzése alapján az MTI-t.

A tagok ugyanakkor úgy vélik, hogy a megfelelő mértékű növekedés érdekében hatékonyabban kellene termelni, ami közepes és nagyméretű beruházásokat igényelne.

A szövetség kiemelte, hogy a parketta piac az európai gazdasági növekedést meghaladó mértékben bővült, összességében a raklappiac is folyamatosan nőtt az elmúlt öt évben.

A megrendelések a piaci igények élénkülésére utalnak, ezzel párhuzamosan azonban a fűrészipari alapanyag és késztermék (raklapelem) ára emelkedik, valamint a mennyiségi korlátok ellátási nehézségeket okozhatnak. Ennek eredményeként hiába pozitívak az építőipar növekedési kilátásai, csak mérsékelt bővülés várható.

A Fagosz szerint belföldön a kedvező hitelkamatok, a lakásépítés és -vásárlás kormányzati támogatása, valamint a családtámogatási intézkedések pozitívan befolyásolhatják az ágazatot. A világpiacon a magyar faipar méretéből adódó rugalmassága és sokféle termékválasztéka miatt lehet vonzó.

Tóth Árpád, az egyik legjelentősebb magyar faipari vállalat, az ERDÉRT-Tuzsér Zrt. vezérigazgatója elmondta: 2008-ban a belföldi és külföldi értékesítéseiben egyaránt visszaesést tapasztalt a cég, majd 2013-ban az építkezek-felújítok “mozgalom” keretében jelentős mértékben megnövekedett a már meglévő ingatlanok szanálása, szépítgetése, amely lendített a piaci pozíción.

A vezérigazgató úgy vélte, hogy a középosztály vásárlóereje közel sem éri el a korábbi szinteket, a visszaesés után a faipari piac jelentősen átstrukturálódott és az autóiparhoz szorosan kapcsolódó csomagolóipar került előtérbe. A nem exportáló magyar vállalkozások közül nagyon sok megszűnt, illetve a hitelezői válság eredményeként azok, amelyek kevésbé voltak tőkeerősek és forgóhitellel rendelkeztek, mivel a bankok egyre nagyobb fedezeteket kértek. Elsősorban azok a vállalkozások maradtak meg, amelyek külföldi befektetésekhez, vagy az autóiparhoz kötődtek. Az idén beinduló építőipari növekedési mutatók nem a lakóházépítések miatt emelkednek, hanem az állami és elsősorban az úthálózati beruházások eredményeként. Ugyan több könnyűszerkezetes ház épül, de a növekedést gátolja például, hogy az alapanyagok egyik jellemző fafajából, a lucfenyőből egyre kevesebb áll rendelkezésre, ami áremelkedést eredményezhet.

A teljes magyar tulajdonban lévő vállalat egy év alatt 15 százalékkal, 3,8 milliárd forintra növelte nettó árbevételét 2014-ben, és 8,76 millió forint nyereséget ért el, a 2013-ban elkönyvelt 84,23 millió forintos veszteség után.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?