Erdők Hete Somogyban: több száz diák járta a zöldet (+KÉPEK)

erdok_hete_somogy_8Leibundgutot idézve: „Kultúránk az erdő irtásával kezdődött, és csak az erdő fenntartásával maradhat fenn”. Az erdő meghatározó tájképi elem, mindenki számára felüdülést jelentő kirándulási úti cél, de munkalehetőséget jelent a vidéken élők számára, és nyersanyagot termel a faiparnak, otthona megannyi vadnak. Mindez a települések környékén, könnyen felfedezhető módon. Ezért is fontos Somogyban az Erdők Hete programsorozat. Ilyenkor ráadásul egy teljes hétig szakmai vezetéssel zajlanak az ingyenes programok. Mindez együttesen jelenti a siker kulcsát. Erdő-Mező körkép Somogy megyéből.

Képgaléria a Sziágyi Erdészeti Iskolából >>>

„Minden program tematikája hasznos, vagy a jövőben hasznosítható információk átadására épül: az élővilágról, annak használatáról és a tájhoz kötődő tájhasználati, kulturális értékekről kapott ismeretek olyan összefüggéseket láttatnak meg a résztvevőkkel, melyek hosszú távon mindenképp haszonnal kamatoznak majd, mind az egyén, mind a közösség számára” – fogalmazott az Erdő-Mező kérdésére Ihárosi Péter, az egyik főszervező, a SEFAG Zrt. turisztikai és közjóléti osztályvezető-helyettese. „De úgy gondoljuk, hogy a tudásnál is fontosabb annak a szemléletnek a kialakítása, hogy felelősen és szeretettel bánjanak az élővilággal”.

erdok_hete_somogy_2

Az Erdők Hetén megyeszerte színes programokat szerveztek felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Az Iharosi Erdészet területén a somogyi homokvidékre jellemző erdőgazdálkodással ismerkedtek, valamint a klímaváltozás észlelhető jeleit keresték. A Kaposvári Erdészetnél az erdei sétán a terepi bemutatót hivatásos erdészek és vadászok tartották. A Zselici Erdészet „Ropolyi erdő színes világa” címmel mutatta be a környék erdőtársulásait, és a látogatók megkóstolhatták a Dugáskút forrásvizét is. A Nagybajomi Erdészet területén az általános iskolások felülhettek a kisvasútra, miközben gyakorlati és elméleti ismeretekkel gazdagodtak. Kaszón egy napig a természeté volt a főszerep: a Múltban-jelenben-jövőben, de mindig az erdőben című rendezvényen a kaszói kisvasút mellett túra, kirándulás és előadások vártak a természetbarátokra. A Mocz és Társa Magánerdészet Kft. erdőismereti túrára és érdekes előadásokra csábított Somogyszobra.

erdok_hete_somogy_8

„Az Erdők Hete esemény legfontosabb célja, hogy a Magyarország területének egyötödét borító erdőállomány páratlan gazdagságát, a nemzeti vagyonban betöltött illetve közjóléti szerepét minél szélesebb körben megismertesse” – vallják. „Az erdőket legjobban ismerők, szakavatott vezetők, valamint erdészek osztják meg napi munkájuk csodáit az érdeklődőkkel”.

„Az Erdők Hete a magánerdőkben is kiemelkedő rendezvénysorozat. Ezt bizonyítja az is, hogy idén a Zala megyei Csömödéren volt az országos megnyitó, ahol az Országos Erdészeti Egyesület nevében én magam mondtam a köszöntőt” – mondta el az Erdő-Mezőnek Mocz András tulajdonos.

Az erdő élővilágát bemutató Vackor tanösvényre naponta kétszer érkeztek a túrázók egy vezetett sétára, emellett László Péter okleveles erdőmérnök beszélt az erdők felújításáról, különös tekintettel a katasztrófák után.

erdok_hete_somogy_13

Az idei év kiemelkedő program volt mind közül a „Madárlátta Suli” Sziágyban, és a zselici program, amely idén az új Zselici Csillagparktól indult.

Jákliné Mihály Bernadett, a Sziágyi Erdei Iskola vezetője elmondta: a tábor programjai között kiemelt szerepet kap az ökológia, a fenntartható fejlődés, a megújuló energiaforrások, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint a komposztálás. De nem maradhattak el ezúttal sem a tantermi előadások, kirándulások, az ökológiai lábnyomszámítás, valamint a legkedveltebb programnak számító éjszakai bátorságpróba sem. Az egy, kettő vagy háromnapos táborokban a diákok olyan összehangolt csapatmunkát igénylő, mégis játékos és élvezetes feladatokat kaptak, mint például az Ökogubanc, a Super SelAction, a Szorgos Szelektiv Szortimer, a Hulladékudvar vagy a Lengő PET.

erdok_hete_somogy_16

Az Erdők Hete rendezvénysorozat jelmondata ezúttal is ismerős: fedezd fel az erdőt az erdészekkel! Az idei téma: „Sarjaink”.

(Jeki Gabriella – Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?