Kötélpályával is dolgoznak az Yvette ciklon által károsított területen (+Videó)

szombathelyi_yvetteTöbb mint félmilliárd forintos kárt okozott Yvette, a mediterrán ciklon Vas megye állami erdeiben tavaly májusban. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a felügyeleti hatóság által megszabott határidőre elvégezte a kárfelszámolást, a bozsoki Sötét-völgyben azonban csak most érnek a munkák végére.

Megyeszerte 33 ezer köbméter tölgy, fenyő és bükkfa fordult ki gyökerestől az orkán erejű széllökések hatására az erősen felázott talajból 2014 májusában. Az erdészek hosszú hónapokig dolgoztak az erdő és az értékes faanyag megmentésén.

A Kőszegi hegységnek ezen – a turisták által kevésbé ismert – részén, a bozsoki Sötét-völgyben szeptember közepén újra dolgoztak a motorfűrészek, és az extrém terepen egy különleges gépet is munkába állított a Szombathelyi Erdészeti Zrt. A hatalmas rönköket kötélpályán húzzák át a szakadék felett.

Németh János fahasználati műszaki vezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A mögöttünk lévő hegyoldal tetején húzódik az osztrák határ, alatta pedig egy fokozottan védett patakmeder húzódik. A kidöntött fákat a lehető legkíméletesebb módon szerettük volna feldolgozni.

Ezt a speciális kötéldarut Ausztriából bérelték azért, hogy a mélyben kanyargó patak fokozottan védett élőhelyét ne károsítsák. Az erdészeti hatóság a vihar okozta károk felszámolására 2015. március 31-ig adott határidőt, amelyet az erdőgazdaság ennek az erdőrészletnek a kivételével tartott is. Saját gépeikkel itt is végeztek volna már tavaszra, de a természet védelme érdekében inkább a kíméletesebb, drótkötélpályás megoldást választották.

(tvszombathely.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?