Forest Romania 2015 – Gyakorlatban lesz látható az IRUM TAF erdészeti vonszoló is

irum_taf_1Nem sok olyan erdészeti géppiac lehet a világon, amelyet szinte kizárólag egyetlen gyártó ural. A romániai azonban ilyen. Ezen a piacon, a Szászrégenben található Román IRUM gépgyártó vállalat elképesztően magas, mintegy 85% feletti piaci részesedést tudhat magáénak.

Az IRUM TAF 2012 vonszolója a németországi KWF erdészeti szakkiállításon debütált a nemzetközi palettán, 2012-ben. Azóta a vállalat képviselete jelen van Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban és Bulgáriában.

„4-5000 IRUM TAF vonszoló dolgozik a román erdőkben és sok közülük már jó néhány éves” – mondja Anamaria Deliu az Elmiától. Anamaria a Forest Romania erdészeti vásár projektmenedzsereként az elmúlt évet a román erdészeti géppiac felmérésével töltötte.

Az IRUM vállalatot 1953-ban, állami tulajdonú cégként alapították. Az 1960-as évek vége felé a cég egyszerű erdészeti gépeket kezdett gyártani. Az Oltean család, akinek erős kötődése van a vállalat Szászrégenben található bázisához, 1999-ben vette át az akkori korszak iparának maradványait, majd tudatosan kezdett felépíteni egy teljesen új céget, amely már TAF márkanév alatt futó vonszolók modern gyártásával foglalkozott. A modelleket úgy tervezték, hogy megfeleljenek a romániai erdészetek igényeinek, a kedvező költségszintnek köszönhetően pedig nagy számban kerültek értékesítésre.

irum_taf_3

IRUM – TAF 690 OP

 

A technológia egyszerű volt, de erős és jól bevált. Ma az IRUM vállalat Szászrégenben található gyára egy 175 000 négyzetméteren elhelyezkedő modern termelő létesítmény 400 alkalmazottal. A cég az erdészeti gépek önálló gyártása mellett a Belarus-sal együttműködésben mezőgazdasági traktorok gyártásával is foglalkozik. A tulajdonos család működteti a Maviprod SRL vállalatot is, amely a Perkins motorok kizárólagos romániai forgalmazója. A Perkins motorokat az IRUM vonszolókba is beépítik.

Az utóbbi években különböző nemzetközi gépgyártó vállalatok kezdték összpontosítani a figyelmüket Romániára, és többen közülük forgalmazókat is szereztek itt. Annak ellenére, hogy az IRUM/TAF még mindig domináns a piacon, egyre több vállalkozó hajlandó magasabb összeget kifizetni egy John Deere, Noe vagy HSM vonszolóért.

Az erős hazai piac ugródeszka az exporthoz

„Az IRUM elfogadta a kihívásokat és kifejlesztett egy új, versenyképes vonszolót, a TAF 2012 modellt” – mondta el Agnes Gottfert, a vállalat értékesítési menedzsere. „Az új vonszoló nagyobb motorral, Eaton váltóval és kezelői felülettel van szerelve, amely igazán versenyképessé teszi a nemzetközi piacon”.

A TAF 2012 vonszoló a németországi KWF erdészeti szakkiállításon debütált, 2012-ben. Azóta a vállalat képviselete jelen van Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban és Bulgáriában.

„Bulgáriában és Németországban az értékesítések igazán jól mennek” – folytatta Gottfert, hozzátéve, hogy a következő exportlépéseket Lengyelországba és Szlovákiába tervezik.

Idén ősszel az IRUM vállalat egy teljesen új kutatás-fejlesztési központot nyit meg az erdélyi Szászrégenben található létesítményében. Arra a kérdésre, hogy éppen min dolgoznak az új központban, és hogy melyek a priorizált fejlesztési területek, az értékesítési menedzser diszkréten válaszolt.

irum_taf_2

„Nagyon fontos számunkra a termékeink folyamatos fejlesztése, ezáltal képesek vagyunk fenntartani azt az ár-érték arány kapcsolatot, amely versenyképes módon találkozik a vásárlói igényekkel” – állította.

Tekintettel az IRUM nagy piaci részesedésére, valamint kiterjedt értékesítési és szolgáltatási hálózatára, feltételezhető, hogy a vállalat sok visszajelzési csatornával rendelkezik az ügyfelektől.

Piaci trendek és svéd forwarderek

Arra a kérésre, hogy jellemezze a jelenlegi romániai piaci helyzetet, Goffert úgy válaszolt, hogy az országban lévő politikai és gazdasági bizonytalanságok miatt nehéz megjósolni a jövőt.

Sok vita folyik Romániában a különböző kombinációs technológiák kidolgozásáról, például vonszoló használata a faanyag összegyűjtésére a meredek területekről, de utána forwarder alkalmazása a gyakran hosszú szállítási távolságok megtételére a közutak eléréséig. Romániában az ilyen távolságok átlagos hossza körülbelül 1,5 km.

irum_taf_4

„Sokszor napirenden van a téma, de szerintünk a piac még nincs felkészülve egy ilyen változásra” – állította Goffert.

Annak ellenére, hogy az IRUM vállalat portfóliójában jelenleg nem áll rendelkezésre forwarder, a cég nem teljesen felkészületlen egy ilyen fejlesztésre” – kommentálta Anamaria Deliu, a Forest Romania projekt menedzsere. Az elmúlt hat hónapban az IRUM együttműködött a svéd FTG vállalattal, amely daruval ellátott pótkocsikat gyárt. Az IRUM a szeptemberi Forest Romania kiállításon – első alkalommal – az FTG termékeit is be fogja mutatni.

Forest Romania – nagy várakozások

Mint számos más vállalat, az IRUM is nagy várakozásokkal tekint a Forest Romania szakkiállításra. Erdőben tartott élő bemutatóval kiegészülő erdészeti szakkiállítást és vásárt eddig még nem rendeztek Romániában.

irum_taf_1

„Már nagyon várjuk a rendezvényt, amely egy igen komoly szakkiállítás lesz az erdészeti ipar számára, és ahol a meglévő és a leendő ügyfeleinkkel egyaránt találkozhatunk” – mondja Goffert. „Az élő show-n az IRUM legújabb TAF 2012-es modellje lesz látható, amely már duplakuplungos (Powershift) váltóval rendelkezik, valamint egy hagyományos TAF 690 PE erdészeti gépet is bemutatunk. Mindenki láthatja majd, hogy mire képesek a gépeink a kemény terepen. A standunkon pedig vonszolókat, mezőgazdasági traktorokat és kiegészítőket fogunk kiállítani. Mivel nagy ügyfélbázissal rendelkezünk a romániai erdészeti iparágban, az értékesítés utáni piac nagyon fontos számunkra és a vásárlóink számára egyaránt, és ez egyértelműen meg fog nyilvánulni a szakkiállításon is”.

Tények

1953 – Az IRUM állami vállalat alapítása
1968 – Az erdészeti traktorok gyártási lehetőségének felfedezése
1969 – Az első erdészeti gép gyártása
1999 – Az Oltean család átveszi az öreg ipari cég maradványait
2002 – A tulajdonban lévő Maviprod vállalat a Perkins motorok kizárólagos romániai forgalmazója
2010 – Mezőgazdasági traktorok gyártása kezdődik Belarus együttműködéssel
2011 – Bevezetik az új 2010-es vonszoló modellt
2012 – A nagyobb, korszerűsített TAF 2012 vonszoló a németországi KWF Erdészeti Szakkiállításon debütál
2012 – IRUM megkezdi a vonszolók exportálását Németországba, Spanyolországba, Franciaországba, Belgiumba és Bulgáriába
2015 – Új fejlesztési részleg nyitása a központi gyárban
2015 – Forest Romania- erős IRUM jelenlétkocsiistvan_fordito_uj
Fordította:
Kocsi István, angol-magyar szakfordító
www.kocsiistvan.webs.com
kocsiistvan@freemail.hu

Forrás: http://www.elmia.se/en/forestromania/For-press/News-from-Forest-Romania/Unrivalled-market-dominance/

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?