Alkonyati szarvasbőgés-hallgató túrák a Gemencben

bogesSzarvasbőgés-hallgató túrákat szervez a Gemenc Zrt.; az érdeklődőket túravezetés és egyéb programok is várják a különleges zoológiai élményhez kapcsolódva augusztus 28-29-én, szeptember 4-5-én és 11-én.

Sipos Sándor erdőgazdálkodási és műszaki igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a Gemenc Zrt. 52 ezer hektáros vadászterületen gazdálkodik, a gímszarvasállományt, amelynek száma a vadak mozgása miatt folyton változik, 3-4 ezresre becsülik. A bőgő szarvasbika vadászata egyedülálló, különleges élmény, hasonlóképpen a szarvasok nászát hirdető bikák hangorkánjának meghallgatása – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy ezt a különleges zoológiai élményt tapasztalhatják meg mindazok, akik részt vesznek a Gemenc Zrt. hagyományos szarvasbőgés-hallgató túráin augusztus 28-29-én, szeptember 4-5-én és 11-én a vadregényes gemenci erdőben.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről, valamint Gemenc északi kapujából, a Keselyűsi Fogadóépülettől a Gemenci Erdei Vasút megszépült állomásáról 17 órakor indulnak a túrák. Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint szeptember 11-én csak Pörbölyről indulnak túrák. Az erdőgazdaság részletes programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvas bikák különleges bőgése érdekel. A kalandra vágyók először egy trófeabemutatót, majd Mosonyi Szabolcs A gemenci szarvasok című természetfilmjét tekintik meg. Ezt követően indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát.

A túrázók a tervek szerint 21 óra körül érkeznek vissza a kiinduló állomásra. A gímszarvas bikák hangjától zengő erdőt nemcsak a Gemenci Erdei Vasúttal lehet megközelíteni, hanem az erdőgazdaság lovasfogataival is. A program szervezői csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat. Az erdőgazdaság hatéves kortól javasolja az éjszakai kiránduláson való részvételt.

A Gemenci erdőben, Karapancsán 1986-ban ejtettek világrekorder agancsú bikát, 14,5 kilogrammos, 271 pontos trófeája ma a világranglista harmadik helyén áll.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?