Kiderült, ki a legjobb erdész Székelyföldön – Magánerdészetek találkozója Háromszéken

maganerdo_erdelyElső alkalommal szerveztek Háromszéken székelyföldi erdésztalálkozót. A pénteki eseményre Zágonban a Mikes–Szentkereszty-kastély parkjában került sor. A szervezést a zágoni és a kézdivásárhelyi magánerdészetek vállalták fel a helyi polgármesteri hivatal közreműködésével.

Hargita megyéből hét, Kovásznából hat, míg Maros megyéből két magánerdészet képviselői – hölgyek és urak – voltak jelen. A napot az erdészek szakmai versenye, főzőverseny, minifocitorna fűszerezte, opcionális versenyszámként tekézni is lehetett. A zágoni rendezvényt a jókedv, baráti hangulat jellemezte, sokaknak késő este sem volt kívánatos elmenni a találkozó helyszínéről.

Besenyei István, a zágoni magánerdészet vezetője érdeklődésünkre elmondta, a rendezvény célja, hogy az erdészek megismerjék egymást, megosszák tapasztalataikat, közösen keressenek megoldásokat a felvetődő kérdésekre. Egy dologról, a politikáról nem beszélnek a találkozón, nem tiltakoznak a politikai döntések ellen – hangoztatta. Ezt bizonyítja, hogy a megszokottól eltérően nem próbálták politikusok jelenlétével emelni az esemény színvonalát.

Tőke István, a kézdivásárhelyi erdészet vezetője megnyitóbeszédében elmondta, mind a tizenöt meghívott magánerdészet eljött a rendezvényre, melynek méltó helyet biztosított a zágoni önkormányzat. Kis József polgármester Zágont mutatta be, kiemelve, hogy Háromszék legnépesebb, több mint ötezer lakosú községében egyenlő arányban, békésen, összefogva él együtt a magyar és a román közösség. Erről az egész országban mintát vehetnek, aki akar, eljöhet ide példát venni – húzta alá.

maganerdo_erdely_2

Az erdészek szakmai versenye írott próbával kezdődött, majd a legjobb eredményeket elért tizenöt erdész fafajták felismerésében mérte össze tudását. Összesítés után a parajdi erdészet munkatársa, Andrási Zsolt bizonyult a legjobbnak, és megkapta az 1500 lejes díjat. A focipályán a Csíki Erdészeti Kerület csapata volt a győztes, tekézésben a gyergyóiak vitték a pálmát. A főzőversenyre a helyszínen bográcsban elkészített étellel nevezhettek a csapatok. Az alapanyagok, a teríték szemrevétele és a készítmények kóstolása után a Hatodi Magánerdészet munkatársai által készített étket nyilvánította legjobbnak a Daragus Attila mesterszakács vezette zsűri.

A pénteki rendezvényen az is eldőlt, hogy jövő évben Szovátán szervezik meg a székelyföldi magánerdészetek találkozóját.

(Bokor Gábor – Háromszék)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?