Figyelem! Ellenőrizze az egységes kérelmét, június 16-ig még módosítható

tamogatas_kifizetesA Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) összegyűjtötte a 2015. évi egységes kérelem keretében leadott igénylésekre vonatkozó első tapasztalatokat. Az előzetes értékelés alapján megállapítható, hogy több esetben is indokolt lehet, hogy a termelők ellenőrizzék, szükség szerint módosítsák a kérelmüket.

A jogszabályok hibás értelmezése, a támogatási felület pontatlan vagy nem teljes kitöltése, a szükséges dokumentumok, igazolások felöltésének a hiánya jelentős szankciót okozhat. Tipikus hiba például a fiatal gazdák kiegészítő támogatásának olyan gazdálkodók általi igénylése, aki már 2011. előtt megkezdték gazdálkodási tevékenységüket vagy a termeléshez kötött támogatásban részesülő állatok túligénylése.

Különösen indokolt, hogy a termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatására kérelmet benyújtó termelők vizsgálják felül a kérelmüket. Ennek keretében indokolt ellenőrizni, hogy az igényelt állatlétszám ne haladja meg március 31-én, illetve a kérelem benyújtásakor meglévő jogosult állomány egyedszámát, továbbá azt, hogy a kérelembeadáskor megfelelnek-e a jogosultsági feltételnek.

Tekintettel arra, hogy a 3 egyedet meghaladó, de 10 %-ot nem meghaladói túligénylés esetén a túligényléssel arányos, 10% és 20% között a túligénylés kétszeresét kitevő szankciót vet ki az MVH, továbbá 20%-fölött teljes mértékű és 50 % felett a teljes elvonáson felül további arányos büntetés várható. Ezért szükséges mérlegelni, hogy az esetleges kérelemmódosítás miatti támogatáscsökkenés esetleg kedvezőbb-e, mint az esetleges túligénylés miatti szankció.

A szálas fehérjenövények (lucerna, herefélék, bükkönyfélék stb.) utáni termeléshez kötött támogatást még mindig sokan nem kérelmezték. Fontos, hogy a 2015. előtt telepített többéves kultúrák esetében nem kell igazolni a minősített vetőmag használatát, továbbá az őszi telepítésű kultúrák kivételével a többéves kultúrák esetében az első évben (2015) június 1. helyett augusztus 1-jéig kell egyszer kaszálást végezni.

A téves kérelmezés módosítására 2015. június 16-ig van mód. Az egységes kérelmeket június 15-ig szankciómentesen, június 16-án 1%-os szankció mellett lehet korrigálni. Az egységes kérelem felületén, de nem annak részeként kérelmezhető, állatokra vonatkozó termeléshez kötött támogatások esetében szintén június 16-ig van lehetőség módosítani, de a május 22. után elvégzett módosítások esetében az MVH csökkenteni fogja a kifizethető támogatás összegét.

(FM Sajtóiroda)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?