Pannónia Erdésztalálkozó Zalában

pannonia_erdesz_talalkozo_2A 27. Pannónia Nemzetközi Erdészeti Találkozót az OEE Nagykanizsai Helyi Csoportja rendezte 2015. május 21-22-én. A rendezvény házigazdája a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészete volt.

Gazdag programmal várták a szlovén, osztrák és a magyar vendégeket a budafai vadászházban. A Szombathelyi Erdészeti Zrt-t és az OEE Szombathelyi Helyi Csoportját három fő képviselte. A csoportot Hopp Tamás erdészeti igazgató köszöntötte. Majd Rosta Gyula vezérigazgató tartott tájékoztatót az erdőgazdaság munkájáról.

A következő program betekintést nyújtott az olajbányászat kezdeteiről és jelenéről. Látogatást tettünk a bázakerettyei bányászati múzeumba. Az itteni olajbányászat jelentősége, hogy itt fúrták az ország első kereskedelmi mennyiséget adó kőolajkútját. Egy kisfilm mutatta be az itt folyó munkát 1937-1959-ig.

A tervezett erdő- és vadgazdálkodásról szóló terepi program nagy része négy fal közé szorult, mivel az időjárás ezt nem tette lehetővé. Vetített képes bemutatót láttunk a Bánokszentgyörgyi erdészet tevékenységéről. Erdészetük a Nyugat-Dunántúl erdészeti tájcsoportban, a Göcseji dombságon mintegy 10 000 ha területen gazdálkodik. Rövid időre lehetővé vált, hogy az elméleti ismertető után az erdőn is megszemlélhessük a munkájukat és az eredményeiket. A vadászházban érdekes trófeákat csodálhattunk meg. Az első napot a közösen elfogyasztott vacsora után egy baráti beszélgetés zárta.

pannonia_erdesz_talalkozo_3

 

Második napon a Budafai arborétummal indítottunk. A területen eredetileg fenyőfafaj-gyűjteményt terveztek, az időjárási viszonyok azonban ezeknek a fenyőknek nem kedveztek, így azokat lombos fafajokra cserélték fel. A kertet cserjékkel és azáleákkal színesítették, tavacskákat, játszóteret alakítottak ki, hogy vonzóvá tegyék a látogatók számára.

A következő program a Déli Védelmi Vonal megtekintése volt, amelyet a II. világháborút követően a Jugoszláviával megromlott viszony miatt építettek mintegy 200 km hosszan. Az építés évei alatt ez a beruházás az éves állami bevétel 25 %-át felemésztette. A bunkerok eredeti állapotukban ma is megtekinthetők.

A katonatörténeti program után az erdőgazdaság által üzemeltetett kisvasútra szálltunk. Utazás közben megtudtuk, hogy a vasút kb. 27 000 m³ fát szállít évente, valamint turisták utaztatását szolgálja, sőt egyes vagonokat rendezvények céljára is igénybe lehet venni.

pannonia_erdesz_talalkozo_1

Az élményeket ízletes ebéd zárta a Budafai Vadászházban, ahol még egyszer megoszthattuk egymással tapasztalatainkat, és köszönetet mondhattunk a vendéglátóinknak a gazdag, tartalmas, gondosan előkészített rendezvényekért.

A következő találkozó helyszíne 2016-ban: Maribor!

(Dénes Károly – Szombathelyi Erdészeti Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?