Csemetekerti helyzetjelentés – képekkel

csemete_kiczko_clÁprilis elején elkezdtük előkészíteni a nyárfa dugványok helyét a csemetekertben. Kijelöltük a leendő sorokat is. 

Az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály folyamatosan nyomon követi a munkát. Be kell jelenteni a dugványvágás helyét, idejét és anyatelep termelési naplót kell vezetni külön fajtánként.

csemete_kiczko_1

Az anyatelep neveli a vesszőket, amelyből a dugványok lesznek. Ezek többéves, minden évben lemetszett faegyedek. A képen a végét járó Pannónia anyatelepünk látható, de tavaly tavasszal vettük Sárvárról szaporítóanyagot, és új anyatelepet létesítettünk.

csemete_kiczko_2

A dugványokat 12-15 cm-esre vágtuk metszőollóval és rekeszekbe tettük. Fontos, hogy a dugvány felső végén ép rügy legyen. Az is fontos, hogy a dugványok vastagsági mérete egyenletes legyen. A képen látható, hogy ez nem mindig sikerült tökéletesen, ezért ültetés előtt még egyszer átválogattuk a leendő facsemetéket. Ezután 1 napig gombaölőbe áztattuk a „fadarabokat”. Erre egy gumi medencét használtunk, amelyet megtöltöttünk vízzel és vegyszerrel (Ditháne-nal).

csemete_kiczko_3

A beáztatott dugványokat 20 cm-re egymástól elültettük.

csemete_kiczko_4

A földbe belenyomott dugványok körül taposással tömörítettük a földet.

csemete_kiczko_5

Ezzel a módszerrel kb. 70 000 db dugványt ültettünk el. 35 000 db „I-214” olasz nyarat, 25 000 db ’Pannónia’ nyarat, az új anyatelepről pedig 2000 db ’Kopecky’ nyarat, 7000 db ’Agathe’ nyarat (régi nevén OP) és 1500 db ’Villafranca’ fehér nyarat.

A kis dugványok szépen növekedésnek indultak. A kép április 14-én készült.

csemete_kiczko_6

Azóta sajnos nem sok eső esett, és a szél is sokat szárított a homokon, ezért meg kellett öntözni a földet. Ezt a műveletet nem merjük másra bízni, így marad az éjszakai öntözés.

csemete_kiczko_7

Az öntözést meghálálva folytatták a növekedést a nyárfák és már jól látható a sor is.

csemete_kiczko_8

Április 23-án már bontogatták a leveleiket a csemeték.

csemete_kiczko_9

Egyelőre még nedves a talaj. A következő problémánk a nyárfa levelész lesz. Hamarosan permeteznünk kell…

csemete_kiczko_10

 

Kiczkó Mónika

kiczko_monika

 

 

Kövesd a Kiczkó – alföldi magánerdő Facebook oldalt minden nap! >>>

Alföldi magánerdő blog >>>

 

 

 

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?