Az erdőirtás miatt a trópusi rovarok elveszíthetik dominanciájukat

esoerdo_Brit kutatók eredményei szerint amikor a gerinctelenek sokfélesége hanyatlásnak indul, létfontosságú szerepüket a rendszer egyéb tagjai vehetik át az őserdőkben.

A gerinctelenek létfontosságú szerepet játszanak az ökoszisztémák zavartalan működésében a trópusi erdőségekben. Például, a termeszekhez és ezerlábúakhoz hasonló apróságok segítik a lehullott levelek lebontását és tápanyaguk visszajuttatását a talajba, a húsevő hangyák és pókok pedig a növényevő gerinctelenek ragadozóiként szolgálnak, amelyek egyébként a lombozat nagy részét felfalnák.

Világszerte az összes trópusi esőerdő közel felét irtják, ami gyakran súlyos változásokat okoz a gerinctelenek egyedszámában és összetételében, sok faj tűnik el így az ökoszisztémából. Az Imperial College London kutatóinak Nature Communications folyóiratban megjelent új tanulmánya feltárja, hogy amikor a gerinctelenek sokfélesége hanyatlásnak indul, létfontosságú funkcióikat az ökoszisztéma egyéb tagjai vehetik át.

Az eredmények szerint az esőerdei ökoszisztémák figyelemre méltóan szívósak a változásokkal szemben. „A gerinctelenekre gyakran úgy tekintenek, mint a trópusi őserdők szabályozóira, így meglepő, hogy az ember ilyen mértékben felboríthatja dominanciájukat” – mondja Robert Ewers, a vizsgálat vezetője.

Bár az ökoszisztéma tovább működhet, ahogy a gerincesek átveszik a vezető szerepet, a szakember szerint ez a szituáció sérülékennyé teszi: az erdő továbbra is fenntartja magát, de sokkal érzékenyebb lesz a további változásokra. A gerincesekre támaszkodás rossz taktika, hiszen sokféleségük kisebb és védtelenebbek az olyan új kihívásokkal szemben, mint változó földhasználat.

Példának okáért, a pálmaültetvényekhez hasonló gazdálkodási gyakorlat terjedése miatt a biodiverzitás gyorsabb hanyatlásnak indulhat. „Egy-két gerinctelen faj kitúrása talán még nem olyan vészes, mivel sok másik át tudja venni helyüket, de egy-két gerinces eltűnése már katasztrofális hatással járhat”- mondja Ewers.

A vizsgálat során Borneón természetes és irtásos trópusi esőerdő-foltokról eltüntettek bizonyos élőlényeket, ezáltal meg tudták határozni hozzájárulásuk mértékét az ökoszisztémához. Kiderült, hogy az irtásos területeken a létfontosságú tevékenységeket megközelítőleg továbbra is ugyanolyan ütemben végezték, de a gerinctelenek jóval kisebb arányban járulhat ehhez hozzá.

Például, a gerinctelenek zsákmányul ejtésének átlagos üteme mindkét területen ugyanolyan volt, eközben viszont az irtásos területeken a tevékenységnek csak 60 százalékáért feleltek az említett élőlények, míg a természetes erdőkben szinte az egészért. Helyüket madarak és denevérek vették át az irtásos régiókban. Ugyanezen trendet figyelték meg a magszórás – a létfontosságú funkció segít fenntartani a fák diverzitását – esetében is. A feladatot az egerekhez és facickányokhoz hasonló, apró termetű emlősök vették át.

A jelek szerint az avar lebontását sem érintette a gerinctelenek hiánya, annak ellenére, hogy helyüket nem vették át gerincesek. Ehelyett a kutatók azt figyelték meg, hogy az avar a változó mikroklíma vagy a talajbaktériumok aktivitása miatt folytatólagosan bomlott le.

(hirado.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?