Az Év Emlőse egy bajnai erdész szemével (+Képek)

urge_bajna_3Dankó Sándor bajnai erdész gyönyörű fotókat készített egy ürgéről. A szakember röviden össze is foglalta, amit az Év Emlőséről tudni érdemes.

A Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott “Vadonleső” program 2015-ben az ürgét (Spermophilus citellus) választotta meg az év emlősének. Tudta, hogy az ürge fokozottan védett? Természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Európa legnagyobb ürgepopulációja Magyarországon található, tőlünk nyugatabbra és északabbra csak kisebb elszigetelt állományai találhatók.

Az ürge a rendszeresen legeltetett vagy kaszált területek lakója. Az elgazosodott, becserjésedett területeket nem kedveli, mert nem tudja időben észlelni a rá vadászó ragadozókat. Az ürge a kerecsensólyom és a parlagi sas kedvenc zsákmánya. Szeptembertől márciusig dermedt téli álmot alvó kis rágcsálónk. Évente egyszer szaporodik, vemhességi ideje 25-28 nap. A hímek párzás után magukra hagyják a nőstényeket, akik maguk nevelik fel a kölykeiket.

urge_bajna_1

Fő táplálékuk zöld növényi részekből és magvakból áll, de nem vetik meg a gyümölcsöket és az apróbb rovarokat sem. Csak nappal figyelhetők meg, amikor a nap már felszárította a harmatot és felmelegítette a talajt. Naplemente előtt, ahogy hűvösödik, visszahúzódnak a járataikba. Veszély esetén riadót fújva jellegzetes füttyöt hallatnak. Kisebb-nagyobb kolóniáik egyre jobban elszigetelődnek, ami nehezíti a szaporodásukat. Odafigyeléssel és az élőhelyek fenntartásával ennek a csodálatos kis rágcsálónak a fennmaradását nagy mértékben segíthetjük. Vigyázzunk rájuk!

urge_bajna_2

(kemma.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?