Innovatív képzési rendszer az erdészetben

debreceni_egyetem_erdo_2Hat ország szakemberei foglalkoztak a mezőgazdasági erdészet problémáival a Debreceni Egyetem nemzetközi munkaülésén.

A mezőgazdasági erdészet európai helyzetét tekintették át március utolsó napjaiban a Debreceni Egyetem Víz-és Környezetgazdálkodási Intézete, az Alkalmazott Informatika és Logisztika Intézet valamint a püspökladányi Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének szakemberei az EU Leonardo AgroFE Programjának háromnapos rendezvényén.

– Magyarország ezen a területen különösen jó eredményeket ért el, hiszen az elmúlt időszakban csaknem megduplázta az alföldi erdőterületeinek a nagyságát. A mezőgazdasági erdészet egy komplex földhasználati mód, amely a hagyományos mezőgazdasági műveléshez képest 40-50 százalékkal nagyobb agroökológiai kapacitást – és ezzel járó jövedelmet is – tud biztosítani a termelőknek – tájékoztatott Tamás János, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professzora. Hozzátette: a mezőgazdasági haszonfa-előállítás mellett olyan problémákat is lehet vele orvosolni, mint a méhlegelők területének csökkenése, a növekvő talajpusztulás, valamint a magyar szempontból különösen fontos akáckérdés. Ugyanakkor növelni lehet az egészségesebb és tisztább élelmiszer mennyiségét is ugyanazon farmterületeken.

debreceni_egyetem_erdo_1

A kétéves projekt fő célkitűzése egy innovatív képzési rendszer kidolgozása a mezőgazdasági erdészet területén a korszerű információs és kommunikációs technológiák felhasználásával.

– Az oktatási program kifejlesztése során kiemelt figyelmet fordítanak a résztvevők a legújabb agrárinformatikai és precíziós technológiai ismertek beépítésére, az eszközök oktatástechnikájának kialakítására valamint a legújabb internetes és mobil online oktatási formákra – hangsúlyozta Herdon Miklós projektvezető, a Gazdaságtudományi Kar professzora.

debreceni_egyetem_erdo_2

A programon a franciaországi vezető koordinátor mellett angol, belga, cseh, román, valamint magyar oktatási és gyakorlati szakemberek működtek együtt a munkában. A debreceni workshop mellett a vendégek bemutató oktatáson is részt vettek a püspökladányi Erdészeti Tudományos Intézetben, amely gyakorlóhelyül is szolgál.

(Debreceni Egyetem)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?