Ébred a természet – felélénkül az erdő

parkerdo_1_Danko_Sandor_LEANYKOKORCSINA kikelet hírnökei márciusban bukkannak fel a hazai erdőkben – megjelenésük nem csak a tél elmúltát, hanem a turistaszezon kezdetét is jelzi. A kora tavaszi napfény és a természet szeretete sokakat az erdőbe csalogat: az ébredés első jeleit felfedezni páratlan élményt jelent. A természet és saját magunk védelme érdekében ugyanakkor nem árt a fokozott óvatosság. A Pilisi Parkerdő Zrt. legfrissebb hírlevelében a tavaszi aktualitásokat, jó tanácsokat gyűjtötte össze.

A tavaly december eleji ónos eső okozta jégkár pusztításának nyomai még mindig látszanak a Pilisi Parkerdőben, de a turistautak nagy részét az erdőgazdaság megtisztította, járhatóvá tette. Indulhatunk tehát az idei tavaszköszöntő túrákra. A fennakadt ágak, megdőlt fák miatt az utakról letérni azonban továbbra is veszélyes a jégkárral érintett területen. Ezek térképe és a még lezárt útvonalak listája a www.parkerdo.hu oldalon található. A kárfelszámolás folyamatosan zajlik, ezért az érintett területen mindenütt erdei munkagépekre, munkavégzésre kell számítani még a hétvégi napokon is.

A Pilisi Parkerdő Zrt. tavaszköszöntő újdonsága a hármashatár-hegyi turisztikai fejlesztések második mérföldköve, a Hangár Bistro megnyitása a kirándulószezon kezdetére, amely a tavalyi erdei iskola átadása után tovább növeli a közkedvelt városközeli kirándulóhely turisztikai vonzerejét. A hármashatár-hegyi családbarát étterem és rendezvényhelyszín természetközeli környezetben, autóforgalomtól mentes övezetben, hatalmas teraszával minden héten szerdától vasárnapig 11-19 óra között várja vendégeit. Részletes információk a www.hangarbistro.hu oldalon olvashatók. A Hármashatár-hegy fejlesztése során a Pilisi Parkerdő Zrt. megkezdte a kilátópont és egy turistaszállás kialakításának előkészületeit.

parkerdo_2_hovirag

A tavasz érkezését néhány látványosan szép növényfaj jelzi: márciusban nyílik először az erdőben a kankalin, a sáfrány, az ibolya, a leánykökörcsin és ebben az időben virágoznak a húsvéti ünnepkörben ismert barka virágzatukkal a különböző fűz fajok. Az időjárás enyhülésének emblematikus növényét, a gyakran már a hófoltok közt is megjelenő hóvirágot nagyobb tömegben láthatjuk az erdők, ligetek, cserjések aljnövényzetében. Ez a különösen szép növény még lombfakadás előtt nyílik, hogy minél több fényt szívhasson magába a talajon. Ezért csak rövid ideig, tavasz közepéig láthatjuk pompázni, utána már termését érleli. A növény a kereskedelmi gyűjtés miatt veszélyeztetett, ezért gyönyörködhetünk a virágában, de ne szedjük le! Igaz ez a többi kora tavaszi virágra is, amelyek vázába rakva egyébként is nagyon hamar elhervadnak.

parkerdo_1_Danko_Sandor_LEANYKOKORCSIN

Kora tavasszal érkeznek meg erdeinkbe a vándormadarak „legbátrabb” hírnökei, köztük a barázdabillegető, a seregély vagy az erdőkben fészkelő, fokozottan védett fekete gólya. Az erdei szalonka megjelenését hagyományosan a változó, de még nyomokban észlelhető természeti jelenségekhez, az időjárás lassú enyhüléséhez, a növényzet itt-ott tetten érhető fakadásához kötik. A szalonka csak naplemente után és hajnalban mutatkozik, a mi földrajzi szélességünkön általában rövid ideig tartózkodik.
A kora tavaszi idő csalja elő üregéből a foltos szalamandrát, amelyet vizes, árnyékos helyeken, források mellett pillanthatunk meg. Az állatot ne akarjuk begyűjteni, természetes élőhelyükről kiszakítva hamar elpusztul.
Magasabban fekvő erdőkben még zordabb időjárási viszonyokkal találkozhatunk, mint a városokban: ez időtájban is fontos, hogy megfelelően, rétegesen öltözködjünk!

parkerdo_2_erdotuz_2

Kora tavasszal a leggyakoribb az erdőtűz. A tavasz az erdőtüzek szempontjából veszélyeztetettebb, mint a nyár. A kora tavaszi rét- és tarlóégetés még mindig elterjedt a mezőgazdaságban: a gondatlanul meggyújtott és nem megfelelően felügyelt tűz sajnos könnyen átterjedhet a környező erdőkre. A tűz terjedését ilyenkor a tél során felgyülemlett elhalt növényi részek (fű, kóró, gallyak) segítik, melyek akár hideg időben is pár nap alatt kiszáradnak, és nagyon könnyen lángra lobbannak. A lángokat pedig már egy közepes erősségű szél is továbbviheti a szomszédos gyep- és erdőterületekre. A hazai erdőkben az úgynevezett felszíni tüzek a jellemzőek, melyek az erdő talajszintjén, illetve az annak közelében levő szerves anyagot érintik. Ezek nagy intenzitású égés esetén koronatűzzé is fejlődhetnek. Az erdőtüzeket gyakorlatilag minden esetben emberi gondatlanság okozza!
A fokozott odafigyelés ezért nem csak az agráriumban dolgozók, hanem a turisták részéről is ajánlott: egy el nem oltott tábortűz vagy akár egy eldobott cigarettacsikk is komoly tűzveszélyt jelent.
Mindenképp figyeljük az erdészeti hatóság tűzgyújtásra, illetve látogatási tilalmára vonatkozó rendeleteit. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni! Az erdőtüzekkel, tűzgyújtással kapcsolatos aktuális információk a www.erdotuz.hu oldalon olvashatók.

parkerdo_2_erdotuz

Ne parkoljunk az erdészeti utakat lezáró sorompók elé! A turistaszezon kezdetével egyre többen keresik fel gépkocsival az erdőt és sokan közülük igyekeznek minél közelebb jutni a kiszemelt kiránduló célponthoz. Főleg hétvégén jellemző, hogy rengeteg autó próbál megállni a közutak és a turistautak találkozási pontjainál a frekventált kirándulóhelyeken.
A parkolásnál azonban ajánlatos a figyelem! Az erdészeknek még a hétvége során is be kell jutniuk az erdőbe, hogy elláthassák feladataikat. Különösen igaz ez most, a jégtörés utáni kármentesítés időszakában, amikor a legtöbb helyen hétvégén is dolgoznak a szakemberek. Adott esetben a mentőknek és a tűzoltóknak is szükséges bejutniuk az erdőbe, például kiránduló-, vagy motorbaleset, erdőtűz esetén. Sajnos volt már példa olyan esetre, amikor a balesetet szenvedett beteghez igyekvő mentőt a sorompó közvetlen közelében álló jármű tartóztatta fel.
Amennyire lehetséges, igyekezzünk tömegközlekedéssel megközelíteni az erdőt. Ha autóval érkezünk, törekedjünk már a lakott területek kijelölt parkolóhelyein letenni gépkocsinkat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. további heti hírei:

Két őstulok érkezett a Budakeszi Vadasparkba

Egy őstulok pár kapott otthont a Vadasparkban: Lupó, a bika és „kedvese”, Lavinia, a tehén, aki borját várhatóan a nyáron hozza világra. A különleges patások a Hortobágyi Nemzeti Parkból érkeztek, ahol kísérletet tettek arra, hogy keresztezéssel „feltámasszák” a ma élő szarvasmarha-fajták ősét, a 17. században kihalt őstulkot. A Pentezugban létrehozott, minimális emberi beavatkozást igénylő rezervátumban lassan 20 éve zajlik egy tenyésztési program, ahol különböző ősi fajták pároztatásával igyekeznek őstulkot tenyészteni, amely jelenleg is szelektálás alatt áll.

parkerdo_6_ostulok

Az őstulok valaha Európa legnagyobb növényevője lehetett: mérete a ma élő legnagyobb bölényekét is meghaladja. A patás újraélesztésére több kezdeményezés is indult a 20. században, jelenleg a célhoz legközelebb talán a hortobágyi kísérlet áll.

Túraajánló március 15-re: a Kőhegyi Menedékház

A Pomáz feletti Kő-hegyről csodálatos kilátás nyílik a környékre. A meredek hegyoldalt maga Petőfi is megmászta, 1845-ben barátaival, Vachot Imrével és Vachot Sándorral Esztergomba menvén. A kilátóhelyen, ahol megpihentek, 1958 óta emléktábla áll, amely erre a jeles eseményre hívja fel a figyelmet.

parkerdo_2_kohegy

A 2014-ben felújított Kőhegyi Menedékház turistautakon Pomáz, Szentendre, Dömörkapu és Lajos-forrás felől gyalogosan egyaránt jól megközelíthető, így könnyen beleilleszthetjük a környéken tett barangolásokba. Közvetlen környezetének látványosságai között találjuk a Kő-hegy platójának délkeleti sziklatornyait, például a jellegzetes formájú Gomba-sziklát, amit „Napóleon kalapja” néven is emlegetnek. A természeti kincsek mellett a turistatársadalom számára méltán híres hely a hegy lapos fennsíkján található Kőhegyi Menedékház, amely hűen idézi meg a magashegyi menedékházak hangulatát.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?