A Bükkben a jégkár miatt kidőlt fa egy részét holtfaként hagyják az erdőben

jegkar_lillafuredi_erdeszetÉrtékesítik, de az erdőben is maradnak a Bükkben a kidőlt fákból. Az erdészet a fák nagy részét tűzifaként fogja értékesíteni – a természetvédők egyetértenek ezzel, ugyanakkor néhányat a helyszínen is hagynának az erdei élővilág megőrzéséért.

Az ónos eső és a fagy miatt 8-10 ezer fiatal fa tört ketté, vagy szakadt ki tövestől a Bükkben. Az Északerdőnél 60 millió forintos kár keletkezett. Az erdészet munkatársai azóta is a terület rendbetételén dolgoznak. Tajnai Róbert, az Északerdő Zrt. Lillafüredi Erdészeti Igazgatóságának vezetője elmondta, a kidőlt fákat szeretnék értékesíteni, de figyelembe kell venni, hogy egy országos jelentőségű természetvédelmi területen, A Bükki Nemzeti Parkban a természetvédelem elsődleges.

Az erdei élővilág megőrzése miatt is fontos, hogy ne az összes kidőlt fát vigyék el a helyszínről. Egy részüket holtfaként hagynák az erdőben. Kovács Krisztián, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság erdészeti osztályvezetője elmondta, jellemzően azt szokták javasolni, hogy a ledőlt mennyiség harmada, illetve ötöde maradjon a területen. Az arány attól is függ, hogy hol és milyen mértékben dőlt le az adott faállomány, fűzte hozzá.

A december eleji viharos ónos eső több milliós kárt okozott szinte az egész országban. Március elsején a közmédia tematikus napot is rendezett a károk helyreállításáért. A 13600-as adományvonalat év végéig lehet hívni.

(minap.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?