Megérkeztek a fekete gólyák a Gemenci-erdőbe

fekete_golya_gemenc_1Megérkezett az első fekete gólya Afrikából a Gemenci-erdőbe. A Gemenc Zrt. szakemberei 2015. március 2-án a reggeli órákban észlelték érkezését.

A folyamatosan üzemelő webkameráknak köszönhetően – a szakembereken, kutatókon kívül – interneten bárki nyomon követheti ezeknek a fokozottan védett madaraknak az életét. Idén hamarabb jelentek meg az általában március közepén érkező fekete gólyák.

Hazánkban a legtöbb feketególya-pár a Sió-csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna menti védett erdőterületen fészkel, kora tavasztól késő őszig – olvasható a Gemenc Zrt. közleményében.

A most megérkezett fekete gólyát 1999-ben gyűrűzték Bogyiszló környékén, a mostani fészektől nem messze. 2000 januárjában egy bajai biológus Izraelben látta ismét, majd kilenc évvel később ugyanott találkoztak vele. Ez a madár 2013 óta erre a bekamerázott fészekre érkezik meg, ami azt jelenti, hogy a születési helyétől, tehát attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, körülbelül 5 kilométerre található.

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci-erdőbe. Tipikus fészkelőhelyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége felettébb változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar.

fekete_golya_gemenc_2

Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány héten át még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.

A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. Magyarországon az 1990-es évek közepe óta 150 párról 300-ra nőtt a fekete gólyák állománya.

A faj a legnagyobb létszámban a Baltikumban fészkel, a legsűrűbb hazai állománya – hozzávetőlegesen 55-60 pár – a Duna mentén, a Gemenc Zrt. területein található.

(hirado.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?