S.O.S. Bajban az erdő – Majdnem 8 millió forint gyűlt össze a Duna TV tematikus napján

sos_bajbanazerdoAz erdő fohászával kezdődött a közmédia S.O.S. Bajban az erdő tematikus műsorfolyamának esti, utolsó része. Az ismert sorokat Pap János adta elő. A kezdeményezés sikeres volt, hiszen  majdnem 32 000 hívás érkezett be, tehát 32 000 új csemetével gazdagodnak az ónos eső miatt károsodott erdőrészek. Ez egyébként 250 forinttal számolva majdnem 8 millió forint támogatást jelent. Volt olyan olvasó Heves megyéből, aki csermakkot, szaporítóanyagot ajánlott fel.

A műsorfolyam utolsó, mintegy fél órás része egy összefoglalóval kezdődött az egész napos felvételek összevágásával. A több órás, élő közvetítésekkel is tarkított, erdőkkel foglalkozó műsorban láthattunk erdészeket, fakitermelőket, vadászokat, természetjárókat, cserkészeket, vadászkutyákat, lovakat és gépeket is.

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke is szót kapott a Duna TV stúdiójában. “Ez a nap ugyanolyan gazdag volt, mint amilyen gazdag az erdő” – mondta el a szakember, aki örömét fejezte ki, hogy bemutathatták az erdészek munkáját, és azt is, hogy mi a feladat egy ilyen jégkár után. “A köszöneté az első szó. Köszönjük a köztársasági elnöknek, a TV kollégáinak, a telefonálóknak, de a kis- és nagyvállalatoknak is” – hangsúlyozta Zambó Péter.

“A mai nap a szakértelemről és az összetartozásról szólt!” – szögezte le, majd végül hozzátette: “Az Erdők Hete alkalmából újra szeretnék magukat megmutatni, hogy hova jutottak, hogy milyen közjóléti fejlesztéseket végeztek el”.

Az Apátkúti-völgyben Kertész József erdész elevenítette fel legszebb és legrosszabb élményét az erdővel kapcsolatban. A 40 évig erdészként munkálkodó szakember 1954-ben kezdett, és ezt említette legszebb emléknek. Míg a legrosszabb emléke az 1993-as erdőtűz volt Pilisvörösvár és Piliscsaba között. “Ott is sajgott az ember szíve, ahogy a tavalyi jégkár után is. Ez az erdő Mohácsa” – mondta, majd egy saját versét szavalta el.

A közmédia végül egy kocsányos tölgy csemetét kapott, hogy elültethessék a székház kertjében, majd a rádió gyermekkórusa énekelt az erdőről.

Az Erdő-Mező a tervek szerint hétfőn értékeli a Duna TV egész napos tematikus műsorfolyamát. Elöljáróban azonban elmondható, hogy örömteli, hogy a szakma soha nem látott módon tudta megmutatni magát az embereknek!

Kapcsolódó cikkek:
Elkezdődött az S.O.S. Bajban az erdő tematikus nap a Duna TV-n
Borovics Attila: a trianoni döntés sokkolta az erdészeti ágazatot
S.O.S. Bajban az erdő – Az OTP 20 millió forintot ajánlott fel
Egy nagy szúrás volt az erdész szívében – S.O.S. Bajban az erdő

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?