A természetvédelem és a vidékfejlesztés egymásra épül

zoldites_erdoA természetvédelem és a vidékfejlesztés egymásra épülő és egymást erősítő feladatok – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára egy konferencián szerdán Budapesten.

V. Németh Zsolt a tárca és a Magyar Természetvédők Szövetsége konferenciáján a természetvédelem és környezetvédelem intézményi rendszerének változásáról azt mondta: az intézményrendszer csak eszköz, a környezetvédelem sorsát ezek mellett számos hatás befolyásolja. Úgy vélte, hogy nincs igaza azoknak, akik szerint a természetvédelemnek jobb kilátásokat jelentene a külön minisztérium. Az Európai Uniós közös agrárpolitikája (KAP) egységként kezeli a két területet, a mezőgazdasági termelésnek és a természet fenntartásának egységet kell alkotnia – mutatott rá. Kijelentette: mintegy 21 ezer hektárral bővült a védett természeti területek nagysága 2007-2013 között, így nem igaz, hogy a természetvédelem leépült volna az országban az elmúlt évtizedben.

A Mit tehet az európai és a magyar agrárpolitika a környezetért és a társadalomért? – című konferencián tartott előadásában az államtitkár arról is beszélt, hogy a közös agrárpolitikán (KAP) belül, a vidékfejlesztési programban, 2014-2020 között az agrár-környezetvédelemre és az éghajlatváltozással összefüggő intézkedésekre 191,46 milliárd forint, az ökológiai gazdálkodásra 63,24 milliárd forint, a Natura 2000 és víz direktíva kifizetésekre 61,36 milliárd forint, az erdő-környezetvédelemre pedig 15,50 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre.

Elmondta, a nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi fejlesztéseire mintegy 9 milliárd forint jut 2015-ben, az induló projektek között említette a Zempléni Tájegység és Hanság komplex élőhely-fejlesztéseit, illetve a Gerecse, Pilis, Vértes barlangtani értékeinek védelmét. Arról is beszélt, hogy környezetügyi államtitkárság feladatai kibővültek a kutatóintézetekkel, ahogy a biodiverzitás és a GMO-ügye is ide került.

Mezei Dávid Csaba, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: az EU-n belül arról zajlik a vita, hogy szükség van-e közös agrárpolitikára. A magyar kormány szerint szükség van a KAP fenntartására, s terv az, hogy az idén mintegy 2000 ezer milliárd forint kerüljön a magyar gazdákhoz – mondta.

Rámutatott: az unió nem könnyíti meg a pénzek lehívását, amely minden résztvevő együttműködését igényli. Hozzátette, a KAP-on belül évi 500 milliárd forintot tud az ország területalapú támogatások keretében lehívni.

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke bevezetőjében elmondta: a tanácskozás fő témája a természeti erőforrások védelme és a helyi élelmiszerek termelése, falhasználása az unió agrárpolitikájához kapcsolódva. A KAP arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy földjeiken fenntarthatóan, természetkímélő módon állítsák elő termékeiket – mondta. A konferencián elhangzott, hogy a vidékfejlesztési program társadalmi egyeztetése február 28-ig tart.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?