Erdészeti célokra is felhasználható innovációk a SIMA 2015-ös díjazottjai között

sima_2015_claas_fulkeAz Agrofórum Online a napokban mutatta be azokat azokat új fejlesztéseket, amelyek a február 22. és 25. között zajló SIMA 2015 mezőgazdasági kiállítás díjazottjai közé tartoznak. A termékek között ugyan kifejezetten erdészeti újdonság nincsen, olyanokat mégis is találunk köztük, amelyek akár az erdészeti munkálatok során is hasznosak lehetnek.

Az összes arany- és ezüstérmes mezőgazdasági újdonság az Agrofórum honlapján >>>

Az összes “figyelemre méltó” mezőgazdasági újdonság az Agrofórum honlapján >>>

 

Aranyérmes újdonságok közül

A Claas Arion 400 traktorcsalád Panoramic vezetőfülkéje, amelynek a különlegessége, hogy extra nagy (2,41 m2) felületű mellső szélvédőjének szerves folytatásaként alakították ki a vezetőfülke tetőablakát. Ez különösen a traktoros homlokrakodó gépek üzemeltetésénél jelent előnyöket, hisz a traktor vezetője teljes egészében takarás nélkül beláthatja a rakodógép munkaterületét.

sima_2015_claas_fulke

Ezüstérmes innovációk közül

John Deere AutoConnect automatikus munkagépkapcsoló rendszer az alsó vonóhorgos (gömbfejes) csatlakozású vonórudas és kardántengelyhajtású munkagépek traktorhoz történő automatikus csatlakoztatását valósítja meg. A vezetőnek nem kell kiszállnia a traktor fülkéjéből. A művelet két beépített kamera által felvett képek feldolgozására épül. Ennek alapján elektrohidraulikus vezérléssel kapcsolódik össze a munkagép vonórúdja a traktorral és TLT-hajtás tengelycsonkja a kardántengellyel.

sima_2015_john_deere_fuggesztes

Figyelemre méltó innovációk közül

AEF (Agricultural Industry Electronics Fundation) ISOBUS Database – ISOBUS kompatibilis erő- és munkagépek adatbázisa. Az interneten (www.aef-ISOBUS-Database.org) hozzáférhető adatbázis segítségével a felhasználók ellenőrizhetik, hogy a gépeik ISOBUS-kompatibilisek-e egymással. Az elérhető adatok alapján megtudható, hogy adott erőgép fedélzeti elektronikája, mely munkagépekkel képes kommunikálni és fordítva, megfelel-e a nemzetközi szabványok (ISO/EN) elvárásainak.

sima_1_aef

AGROTRONIX VTH Machine Interface – a traktor fedélzeti számítógép adatait a szélvédőre kivetítő rendszer. A CANBUS fedélzeti adatok (sebesség, területteljesítmény, TLT fordulatszám stb.) projektor segítségével a vezetőfülke mellső szélvédőjén a vezető látóterében jeleníthetők meg. A hátsó kamerával felszerelt traktoroknál a kamera által rögzített képek is megjeleníthetők a szélvédő üvegen.

sima_2_vth

Comer Industries CENTRIPLUS olajban futó (nedves) tárcsás fékek fékezési hatékonyságának javítására. A főleg traktorokon és teleszkópos rakodókon alkalmazott fékrendszerek hatékonyságát rontja a féktárcsák (lamellák) közé szorult olaj, amely a tárcsák és az olaj melegedésével még nehezebben távozik el a résekből. Az új rendszer centrifugális hatás elvét használva távolítja el az olajat és növeli a súrlódást a féktárcsák között, melynek következtében hatékonyabbá válik a fékezés.

sima_5_centriplus

IFM Electronic 03M intelligens 3D-s érzékelő szenzor mobilgépekre, amely 70 x 25 fokos szögben PMD (Photonic Mixer Device) révén érzékeli a mobil gépek mindenkori pozícióját. A LED megvilágítása révén éjjel és nappal is használható. Ütésnek, vibrációnak, nedvességnek ellenálló és –40, illetve +85 Co között alkalmazható.

sima_8_o3m

John Deere Battery Boost akkumulátoros áramforrás és menedzsment JD 6R típusú traktorokhoz. A traktoron elhelyezett plusz akkumulátoros áramforrás modul, szükség esetén többletenergiát szolgáltat az elektromos hajtással rendelkező traktorok által üzemeltetett elektromos működésű munkagépekhez.

sima_9_battery_boost_large

Merlo TSS (Merlo Transversal Stability System) hossz- és keresztirányú stabilitás ellenőrzési rendszer teleszkópos rakodókhoz. A rakodókon elhelyezett szenzorok a kerekek terhelésén keresztül 100 másodpercenként küldenek jeleket a gép stabilitásáról. Ezek feldolgozása után jelez a rendszer a vezető számára, figyelmeztetve a kritikus borulásveszélyre. Eddig csak a hosszirányi stabilitás ellenőrzés volt a jellemző.

sima_14_merlo

(Agrofórum Online)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?