Agancsgyűjtők járják a zalai erdőket

hullajtott_agancsAz engedély nélküli agancsgyűjtés lopásnak számít, és az ezzel járó zavarás veszélyes a vadra és az emberre is.

A gímszarvas bikák életciklusának évente ismétlődő rendje, hogy január végétől elhullajtják fejdíszüket. Ezt jól tudják az agancsgyűjtők. akik a vadászati hatóság szerint már megjelentek az erdőkben. Részben azért, mert tudják, hogy Zala megye gímszarvasban gazdag terület, de sajnos a megélhetés, a piac is hajtja őket. Már olvasható volt olyan hirdetés is, amiben közölték, hogy kilónként akár 5-15 ezer forint közötti összeget is fizetnek az összegyűjtött agancsért. Az agancsgyűjtők piacát sok esetben felvásárlók jelentik, a szebb agancsokból ugyanis többek között ajándék- és dísztárgyak, csillár, fogas, bicskanyél készül.

A Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati-halászati osztályvezetője tájékoztatta a zaol.hu oldalt e nemkívánatos tevékenységnek a zalai erdőkben való beindulásáról.
– Az egyik vadásztársaságtól már jelezték, hogy még tartanak a megyében a nagyvad terelővadászatok. Eközben a hivatásos vadászok azt tapasztalták, hogy az agancsgyűjtők is megjelentek a vadászterületeken – mondta Lázár Attila.

Lázár Attila: Az engedély nélküli agancsgyűjtés vadvédelmi bírsággal sújtható. Fotó: archív

Lázár Attila: Az engedély nélküli agancsgyűjtés vadvédelmi bírsággal sújtható. Fotó: archív

Nem véletlen, hogy megemlítette e téma kapcsán a folyamatban levő vadászatokat. Az agancsgyűjtés veszélyeiről szólva az egyiket ugyanis éppen ez a körülmény jelenti.
– Az erdőben bóklászó emberek betévedhetnek a vadászat területére, ezzel egyrészt zavarják a vadászatot, és ami fontosabb, életveszélyes helyzetbe is kerülhetnek. Zavarják a vadat. nem ritkán ezek az agancs után kutató emberek ugrasztanak meg egy-egy szarvascsapatot, aminek eredményeképpen az állatok átrohannak az országúton, ami ugyancsak súlyos baleseteket eredményezhet. További veszélyforrás lehet, hogy a sűrűben bolyongva megzavarják az ilyenkor fialó, a malacait védő vaddisznó kocát, ami megtámadhatja őket – sorolt néhányat e tevékenységgel járó veszélyforrásokból az osztályvezető.

Lázár Attila felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy nem mellékesen az engedély nélküli gyűjtögetés jogellenes tevékenység.
– A vadászterületeken a hullott agancs a vadászatra jogosult tulajdona, ezért csak annak írásos engedélyével, megfelelő helyen és időben szabad gyűjteni. De sajnos többnyire nem erről van szó. Engedély nélkül ez a tevékenység 50 ezertől 1 millió forint vadvédelmi bírsággal sújtható, az eltulajdonított hullott agancs mennyiségének függvényében – közölte.

Az említett, folyamatban levő terelő vadászatok eredményeiről érdeklődve elmondta, ezek legfontosabb szezonja a január, de a társaságok eddigi jelzései alapján szerényebb eredmények várhatók. Mint mondta, a gyenge télnek is köze van ehhez, a nagyvad nem koncentrálódott az etető helyek környékén, szétszéledtek.
– Kétséges, hogy teljesíteni tudják a vadászati terveket. Vaddisznóból például az ilyenkor szokásos mennyiségnek körülbelül negyven százalékát lőtték meg. A gyenge eredményekre utal az is, hogy már többen kérték a vadászati idény határidejének február végéig szóló meghosszabbítását – adott tájékoztatást Lázár Attila.

(zaol.hu – Hajdu Péter)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?