Meg kell újítani a fegyvertartási engedélyeket Hargita megyében

vadaszpuska_szekelyfoldFelhívást intézett a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság azokhoz a fegyvertartókhoz, akiknek esetében a fegyvertartási engedélyt 2010-ben bocsátották ki, hogy az engedélyek érvényességi határidejének lejárta előtt jelentkezzenek a megyei főkapitányság fegyver-, robbanószer és veszélyes anyagok szolgálatának osztályán – az engedélyeket fel kell újítani.

Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő portálunknak elmondta, hogy a megyében 4424 fegyverre bocsátottak ki engedélyt, melyek közül 2909 halálos és 1515 nem halálos fegyver. A halálos fegyverek zömét vadászpuskák és karabélyok teszik ki, ezeken kívül még jegyzik a hatóságok által használt védelmi tűzfegyvereket, valamint a gyűjtemények darabjait is. A nem halálos fegyvereket jobbára önvédelem, valamint céllövés miatt tartják.

Mint megtudtuk, bűncselekménynek számít, ha lejár az engedély érvényességi határideje, és tíz napon belül nem szolgáltatják be a fegyvert, valamint a lövedékeket egy engedélyezett fegyvertárolóba. A törvény szerint ez 6 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után. A szóvivő külön felhívta a figyelmet arra, hogy a nem halálos fegyvereknek számító légpuskák engedélyei is megújítandók, továbbá hogy a fegyvertulajdonosoknak kötelességük határidő előtt jelentkezni felújításra, vagy az engedély lejárta után legtöbb tíz napig a beszolgáltatásra, függetlenül attól, hogy a korábban kiadott engedélyen szerepel-e határidő vagy sem. A közel négy és fél ezer engedélyből ebben az évben 156-nak esedékes a felújítása.

(szekelyhon.ro)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?