Hiánycikk a karácsonyfa Háromszéken

Kanász János, Surd polgármestere is foglalkozik fenyőfákkal. Fotók: Szakony Attila

Sok sepsiszentgyörgyi lakásban nem lesz idén karácsonyfa. A megyeszékhelyen nehéz fenyőhöz jutni, az eddig megszokott helyen, a központi piacon egyetlen fát sem kínálnak eladásra, ez a helyzet a következő napokban sem változik, a piac ugyanis nem rendelkezik faáru eladásához szükséges engedéllyel.

Tóth Birtan Csaba, a piacot működtető Tega Rt. vezetője érdeklődésünkre elmondta: októberben változtak a törvényes előírások, s hiába érdeklődtek, kitérő választ kaptak. Mire tisztázódott a helyzet, és kiderült, hogy a fenyők értékesítéséhez a cég alapirataiba újabb tevékenységi kört (úgynevezett CAEN-kódot) kellett volna bejegyeztetni, már késő volt, nem maradt idő ügyintézésre. A tevékenységi kör változtatása hosszas eljárás, a részvényesek közgyűlésének is meg kell szavaznia. Csak a közgyűlés összehívása harminc napot igényel – mondta el a Tega vezetője.

Ha a tevékenységi kör bejegyzése nélkül próbálnák engedélyezni a karácsonyfák értékesítését a piac területén, ezertől ötezer lejig terjedő pénzbírságot kockáztatnának, ő személyesen, de az alkalmazottak is – jelentette ki. Isme­retei szerint más városok piacain szabad a karácsonyfa árusítása, talán ők időben megkapták a szükséges informá­ciókat – jegyezte meg az igazgató. A sepsiszentgyörgyi piacon is elintézik a hivatalos formaságokat, reméli, jövő évben már nem lesz gond – jelentette ki Tóth Birtan Csaba.

Értesüléseink szerint Sepsi­szentgyörgyön egyetlen kereskedelmi területen, az Altex üzlet melletti telken árusítanak karácsonyfát. A központi piacra készültek, de ott nem árulhatták portékájukat, így magyar ember létükre egy bukaresti román tulajdonú cégtől kellett árusítóhelyet kérniük – mondta el Szabó Simon Attila. Gelencéről érkezett, Ausztriából importált fenyőket kínál az érdeklődőknek.

Kovászna megyében egyetlen fenyőt sem tudtak venni, az erdészet nem vágott, ezért kellett importhoz folyamodniuk – magyarázta. Az osztrák csemetekertből származó normann és ezüstfenyők 1,20–3 méter közöttiek, áruk 60–250 lej között mozog. Az eladott fát becsomagolják, ez benne van az árban. A kertészetben nevelt fenyők alakja, mérete jól megfelel a tömbházi körülményeknek – értékelte Szabó. Mivel kiszorultak a központi piacról, naponta 7 és 20 óra között árulják a fát, és még szerdán is nyitva tartanak, hiszen a fenyőket el kell adniuk – nyilatkozta.

Kovásznán sehol sem lehet hivatalosan karácsonyfát vásárolni. Pedig nem mindenki jut hozzá „ajándék” fenyőhöz, van, aki szívesen megvásárolná. Horea Cean­ga, a Kovásznai Erdészeti Ke­rület vezetője érdeklődésünkre elmondta: árusításra szánt karácsonyfát nem vágtak, csupán a személyzet részére. Ez így van már két-három éve – mondta. Az okot is megosztotta: védik a kerülethez tartozó erdőkben a fenyőcsemetéket, fiatal fenyveseket. Esetleg fiatal lucfenyőket lehetne kivágni, de azt nem keresik karácsonyfának. Igény a jegenyefenyő iránt lenne, de annak vágását nem engedhetik meg – mondta el Ceanga. (Bokor Gábor)

Kézdivásárhelyen kivárnak

A kézdivásárhelyi zöldségpiacon már megjelentek a fenyőfaárusok, az ezüstfenyő mérettől függően 40 és 100 lej között, míg a Dániából hozott fenyőfa ára 60 és 120 lej között váltakozik. Pénteken a piacon túlkínálat volt, több árus, mint vásárló, a legtöbben kivárnak, hátha a hét elején olcsóbban hozzájutnak a fenyőfához. (Iochom István)

Baróton sem lehet válogatni

Baróton gyenge a fenyőfaválaszték. Az elmúlt években megszokott karácsonyfavásár fő helyszínén, a református templom előtti parkolóban fát nem, csak egy Kossuth utcai címre irányító festett táblát találni. Tudomásunk szerint két vállalkozónál lehet vásárolni. Egyiküknél a vörös fenyőt 40–60 lej közötti áron, az ezüstfenyőt pedig 70–90 lejért, míg a másik kereskedő az ezüstfenyőt hetven lejért, a normann fenyőt pedig nyolcvan és száz lej közti áron kínálja.

Erdővidék egyik legnagyobb közbirtokosságának, a nagybaconinak az elnöke, Bocskor László elmondása szerint idén nem volt elég karácsonyfának való fenyőfa, tagságuk igényének is csak úgy tudtak eleget tenni, hogy Bibarcfalváról beszerezték a hiányzó mennyiséget.

Szabó Miklós bibarcfalvi közbirtokossági elnök idén is mintegy száz, legelőről származó fenyőt vágatott ki. Felét a nagybaconiaknak adták, helyben húsz-harminc lelt gazdára, Barót tanácsának az intézmények feldíszítésére mintegy harmincat ajánlottak fel, s ők biztosították a templomok előtt felállított nagyobb fákat is. Szabó azt mondja, általában ennél többet nem vágnak ki, mert nem szeretnék, ha kárba mennének. Idén – látván a megnőtt keresletet – bánja, hogy csak ennyit vágtak ki, mert az ünnep nem ünnep fenyőfa nélkül. (Hecser László)

(Bokor Gábor – Háromszék)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?