25 éve írta a Napló – Konténerben nevelik a facsemetéket

kontenerben_facsemeteclAz Erdő-Mező Nosztalgia cikksorozatát most egy 25 éve íródott cikkel folytatjuk, amely a vaol.hu portálon jelent meg felelevenítve a múltat.

Az unokáknak telepítik a jövő erdejének fáit Sümeg határában, a Balaton-felvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság Nyírlakon létesített, egyik neves csemetekertjében.

Andrónyi András képeivel mutatta be a Napló olvasóinak 1989. novemberében a csemetekert életét, ahol „a 13,5 hektáros területen háromféle technológiával – szabadföldi, hidegágyas és konténeres módszerrel- már unokáink részére nevelik a jövő erdejének fáit.

Mohari Béláné és Vajda Sándorné erdeifenyő-csemetét emelnek ki. Csikós László kerületvezető erdész a platánsuhángokat ellenőrzi (Fotó: Andrónyi András)

Mohari Béláné és Vajda Sándorné erdeifenyő-csemetét emelnek ki. Csikós László kerületvezető erdész a platánsuhángokat ellenőrzi (Fotó: Andrónyi András)

A legújabb a konténeres módszer, amelyet 1987-ben vásároltak a szombathelyi Falco-tól. A beruházás a munkacsarnok és a fóliasátrak megépítésével és a gépek üzembe állításával kezdődött. A tőzeget, amelyet Osliról vásárolnak, a gépsor tépi, rostálja, majd felhordják a munkacsarnok padlására, ahonnan egy surrantón át a vetőgépbe táplálják. A tőzeggel telt konténereket vibrátor kezeli, majd az apró magot, a fenyő szárnyas magját, a gép automatikusan behelyezi a kis tartályokba, s azokat fűrészporral takarják be. A nagyobb magokat (tölgy, bükk) kézzel vetik el.

A nyolc fóliasátorban kikelt magokból a csemeték három hónap alatt elérik a kiültethetőségi méretet, tavasszal 350 ezer csemete megtermelése a cél.”

(vaol.hu – Balassa Gergő)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?