Csökkent a porkibocsátása a pécsi erőmű faapríték-tüzelésű blokkjának

biomassza_eromuSikerrel teljesítette első levegőtisztaság-védelmi projektjét az Alstom Hungária Zrt. erőműszerviz üzletága, amely a Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. megbízásából 2 új elektrofiltert szállított le és helyezett üzembe a pécsi erőmű egyik biomassza tüzelésű blokkjában.

A 600.000 euró (kb. 180 millió forint) értékű fejlesztés eredményeként a pécsi erőmű faapríték-tüzelésű erőművi blokkjának tovább csökkent a porkibocsátása, így az már most megfelel a szigorú, 2016-ban életbe lépő EU-s károsanyag kibocsátási normáknak. Az Alstom által megvalósított fejlesztés révén a porleválasztó berendezés karbantartási és üzemeltetési költségei is csökkenhetnek, miközben nő az eszköz hatásfoka.

A Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower pécsi hőerőműve Magyarország legnagyobb biomassza tüzelésű erőműve. A Pannon Hőerőmű Zrt. által üzemeltetett létesítményben két biomassza- és két földgáz-tüzelésű tartalék kazán található. Jelenleg a két biomassza-tüzelésű blokk működik, az egyiket faalapú és mezőgazdasági alapú aprítékkal, a másikat bálázott mezőgazdasági tüzelőanyagokkal fűtik. Az erőmű 31 ezer háztartást és mintegy 450 közintézményt lát el Pécsett, teljes egészében zöld energiával.

Az erőmű a faapríték-tüzelésű biomassza kazán füstgázszűrő berendezésének modernizációjával a 2016-ban életbe lépő, a jelenleginél is szigorúbb kibocsátási normáknak tud megfelelni, mivel az új berendezés használatával minimálisra csökken a kibocsátott szilárd anyagok mennyisége.

“Ez a projekt értékes referenciát jelent az Alstom Hungária Zrt. számára, mivel Magyarországon ez az első olyan megbízásunk, amelynek keretében vállalatunk teljeskörű levegőtisztaság-védelmi projektet valósít meg” – mondta Dr. Kiss Csaba, az Alstom Hungária Zrt. Erőműszervíz Üzletágának ügyvezető igazgatója. „E technológia más hazai fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműben, illetve cementgyárakban is alkalmazható lehet” – tette hozzá.

A projekttervezést és kivitelezést az Alstom magyar, német és lengyel szakemberekből álló nemzetközi csapata végezte. A vállalat 30 mérnöke és szakembere mindössze 3 hét alatt végzett az elektrofilterek beszerelésével. A munkálatok során összesen 67 tonnányi alkatrészt, elektróda lemezeket, kopogtató egységeket és porleválasztó berendezéseket építettek be.

A próbaüzem sikerrel zárult és szeptember 6-tól már üzemszerűen működik a felújított berendezés. Az újonnan beszerelt filterek segítségével a 0,1 mikrométernél kisebb szemcseméretű részecskék – porok, savködök stb. – leválasztása is lehetségessé vált.

Az erőmű dinamikus fejlődését a kapcsolt energiatermelést képviselő brüsszeli központú szakmai szervezet, a COGEN Europe is elismerte azzal, hogy idén piacfejlesztés kategóriában a kontinens legjobbjának választotta a pécsi Pannonpower biomassza tüzelésű erőművét.

Az Európai Unió közelmúltban elfogadott energiahatékonysági stratégiája szerint a közösség országaiban megtermelt energia legalább 27%-ának megújuló energiaforrásból kell származnia, miközben a károsanyag kibocsátást 40%-kal kell vissza fogni uniós szinten.

(profitonline.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?