Halászó erdészet a Bakonyban

devecser_tórendszerMegérettek a lehalászásra a sárosfői halastavakon nevelt pontyok, a munkát hétfőn kezdték. A tavasszal hozott pisztrángok is szépen gyarapodnak.

Unikumnak számít a Bakonyerdő Zrt.-n belül a Devecseri Erdészet, ahol az erdészeti, vadgazdálkodási feladatok mellett halászati tevékenységet is végeznek. Hozzájuk tartozik a százéves múltra visszatekintő sárosfői tórendszer. Az eredetileg hat tó közül ma már mindössze csak hármon van nyílt víztükör, a többiek eliszapolódtak. A Devecseri Erdészet kettőt „fogott munkára”, ezekbe tavasszal kettőnyaras pontyokat telepítettek, amelyek most halásszák.

Czili Kármen erdőgondnok a Naplónak elmondta, a tavaikban sok a természetes táplálék. Ugyanakkor a tavak műszaki állapota miatt kiugró eredményekre nem lehet számítani, a nyílt víztükrű tavakon is igen magas az iszapréteg. A területen legutoljára a 70-es években volt műszaki felújítás, amikor műtárgyakat – zsilipeket, átereszeket – cseréltek. Megérett az idő egy komolyabb felújításhoz. A rekonstrukciós tervek elkészültek, már a vízügyi hatóság engedélye is a rendelkezésükre áll. Első körben négy tó felújításában gondolkodnak. Mivel a kivitelezés nagy összegű, ezért pályázati lehetőséget kívánnak keresni a rekonstrukcióhoz.

Több éves szünet után két évvel ezelőtt újraindult a pisztrángnevelés is Sárosfőn. A medencéket a kristálytiszta vizű Kígyós-patak táplálja. Idén tavasszal 18 ezer pisztrángivadékot hoztak, amelyeket azóta is gondosan nevelnek. A kis ragadozóhalak úgyszintén szépen gyarapodnak, ma már 30-35 dekásak, piacképes súlyúak.

(veol.hu; Országos Erdészeti Egyesület)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?