Erdély – Hamarosan B kategóriával is vezethetnek pótkocsis traktort a gazdálkodók

ronk_traktorA szenátus Közlekedési és Energiaügyi Bizottsága 2014. szeptember 17-én elfogadott egy törvénymódosítási tervezetet, amely a Közlekedésrendészeti Szabályzatra vonatkozó 81/2000-es Sürgősségi Kormányrendeletet módosítja, ami a járművek bejegyzését és nyilvántartásba vételét szabályozza.

A módosítás értelmében B kategóriájú hajtási jogosítvánnyal olyan traktort is lehet vezetni közúton, amelynek a legnagyobb össztömege legfeljebb 3500 kg, és az ehhez csatlakoztatott pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege maximum 3500 kg.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több százezer farmer vagy traktorral rendelkező kisgazda mentesül egy nagyobb kategóriájú hajtási jogosítvány megszerzésének költségei és bürokratikus kálváriája alól.

Tánczos Barna szenátor elmondta, hogy több alkalommal próbált megoldást találni a traktorral vontatott pótkocsik, valamint a B kategóriájú hajtási jogosítvány problémakörre. Az Európai Unió rendeleteire hivatkozva a közúti rendőrség gyakorlatilag megtiltotta, hogy B kategóriájú jogosítvánnyal olyan traktort vezessenek a gazdák, amelyhez pótkocsi is kapcsolódik.

“Erről mind a gazdákkal, mind pedig a Hargita megyei közúti rendőrökkel és a prefektussal is többször beszéltünk, illetve Bukarestben is tárgyaltunk. A vita folyamán felhívtam a figyelmét a belügyminisztériumot képviselő államtitkárnak, valamint az országos közlekedésrendészeti szakembereknek, hogy úgy a jelenlegi rendelkezések, mint a sürgősségi kormányrendelet ellehetetleníti azoknak a kisgazdáknak a mindennapjait, akik traktorral dolgoznak és B kategóriájú hajtási jogosítvánnyal rendelkeznek. A jelenlegi szabályozás értelmében ugyanis ezzel a jogosítvánnyal a traktor után maximum 750 kg-os pótkocsi kapcsolható. A bizottság elfogadta az általam benyújtott módosító indítványt, amely kimondja, – amennyiben a törvényt a képviselőház is elfogadja – hogy a B és BE kategóriájú hajtási jogosítvánnyal 3500 kg-os utánfutót is lehet vontatni” – nyilatkozta a szenátor.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?